Memur olmak milyonlarca vatandaşın, üniversite mezunun ya da ilköğretim mezunlarının ortak hayali durumunda. Hemen hemen tüm öğretim seviyeleri üzerinden memur olmak isteyen kişiler, kamuya yapılan memur alım ilanları takip ediyor, bu ilanların yayımlanma süreçleri boyunca çok sayıda daha önce karşılaşmadıkları konularla karşı karşıya kalıyorlar. Hem daha önce kamuda memur olmak istemiş ancak başvuru süreçlerinde problem yaşamış hem de başvuruda dahi bulunamadan başvuru tarihlerini kaçırmış olan kişiler için bir rehber hazırlamak istedik. Bu haberimiz içeriğindeki rehberde başvuruların takip edilmesi, başvuruların yapılması, başvuru aşamaları, sınav uygulamaları, sözlü sınavlar, uygulamalı sınavlar ve araştırma süreçleri gibi birçok konuya değinmeyi hedefliyoruz.

Memur alım ilanlarına başvurular nasıl yapılır?

Yayımlanan tüm ilanların içeriğinde başvuruların nasıl yapılacağına dair bilgilendirmeler yapılır. Bu bilgilendirmelerde başvurular farklı yöntemlerle toplanabilir, adaylara farklı alternatifler sunulabilir. Örneğin bazı kurumların başvuruları şahsen veya posta yoluyla yapılıyor. Genelde çok sayıda personel alımlarının yapıldığı ilanlarda, başvurular online olarak kurumun websitesi ya da Devlet Personel Başkanlığı websitesi üzerinden gerçekleştiriliyor.

Memur alım ilanlarına başvuru aşamaları

İlanlara başvurularda başvuru ücretlerinin yatırılması, ilgili dekontun ya da ödeme ibrazının alınmasının ardından online, şahsen veya posta yoluyla işlemlerin gerçekleştirilmesi aşamalarından oluşur. İlanlara başvuruların yapılmasının ardından da adayların başvuruları değerlendirme sürecine tabi tutularak, ilan detaylarında belirtilen niteliklere, ya da başvuru koşullarına uygunlukları kontrol edilir.

Sınav uygulamaları

Her kurum için yayımlanan memur alım ilanlarında farklı sınav uygulamaları gerçekleştirilebiliyor. Örneğin bazı ilanlarda KPSS şartı aranmaz, adaylardan özel nitelikler istenir. Bu özel nitelikler, mesleki bilgi sahibi olmak, ilgili sertifikalara sahip olmak ya da dil şartlarını taşımak şeklinde nitelendirilebilir. Bu şartları taşıyan kişiler, yazılı sınav uygulamasının ardından sözlü sınava tabi tutulurlar ve araştırma sürecine dahil edilirler. Güvenlik araştırması olumlu çıkması durumunda, kamudaki görevlerine yerleştirilirler.

Bazı personel alım ilanlarında da yetenek sınavı uygulamaları gündeme gelmektedir. Örneğin zabıt katibi alım ilanına başvuruda bulunmak isteyen bir kişi, önce uygulanacak yetenek sınavında başarılı olmalıdır. Elbette adayların, yetenek sınavı öncesinde de belirtilen niteliklere ve başvuru koşullarına uygun olması gerekecektir ancak; zabıt katipliği sınavında yetenek sınavı uygulanmadığı görülmemiştir. Bu bağlamda, yetenek sınavlarının tamamlanmasının ardından, adaylar sözlü sınava çağrılırlar. Sözlü sınavda başarılı olan kişiler belirli sıralamaya dahil edilirler ve en yüksek puandan başlamak üzere adaylar sıralanırlar. Kuruma yapılacak alım sayısına göre 1.sıradan başlamak üzere memurların görevlerine yerleştirmeleri gerçekleştirilir.

Güvenlik soruşturmaları

Kamuya memur olarak atanacak kişilerin, kamu hukukuna aykırı davranışlar sergilememiş, kamu haklarından mahrum edilmemiş, terör örgütleri veya benzeri yapılarla ilişkisi bulunmamış kişiler olması gerekmektedir. Ayrıca kişilerin yüz kızartıcı suçlar olarak ifade edilen suçlara da karışmamış olması gerekmektedir.

İlanları nasıl takip edebilirsiniz?

Memur alım ilanlarını daima güncel olarak sitemizde paylaşıyoruz.Başvuruları başlayan, bitmek üzere olan ya da yakın zamanda ilana çıkacak tüm kurumları isinolsa.com websitemiz üzerinden takip edebilirsiniz. Bu noktada iOS ve Android uygulamalarımızı uygulama mağazlarından ücretsiz olarak takip edebilirsiniz. Böylelikle tüm ilanlardan anında bildirim alıp, haberdar olursunuz.

iOS için TIKLAYINIZ

Android için TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilisim