Kamu çalışanlarına zam için toplu görüşmelere günler kaldı. Memurlar görüşmeleri büyük bir umutla bekliyor. Ancak memurların zam umudu hayal kırıklığına dönebilir. İşte ayrıntılar...

Kamu çalışanları için toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Ancak görüşmeler, bu yıl memurlar için hüslanla sonuçlanabilir. Cumhuriyet’ten Işık Kansu, bugünkü köşe yazısında, Memur-Sen’in sürdürdüğü görüşmelerden, memurlar yararına bir sonuç çıkmayacağını belirtti. İşte o yazı:

AKP iktidara geldiği 2002’de memur konfederasyonlarından Kamu-Sen’in 329 bin 65, KESK’in 262 bin 348, Memur- Sen’in 41 bin 871 üyesi vardı. AKP’den sorumlu yandaş Memur-Sen, geçen zaman içinde bir balon gibi şişirildi, 836 bin 505 üyeye ulaştı. Kamu-Sen 445 bin 729, KESK 236 bin 203, Birleşik Kamu-İş ise 57 bin 365 üyede kaldı. Bu yıl kamudaki 11 işkolunda Memur-Sen’e bağlı sendikalar ve Memur-Sen, yetkili konfederasyon yapıldı.

Geçen hafta sınırlı, sorumlu toplu pazarlık görüşmeleri var ya, işte bu yüzden Memur-Sen ile sürdürülüyor. Birleşik Kamu-İş Başkanı Hasan Kütük’e göre, görüşmelerin sonucu bugünden belli: “AKP iktidarının, iktidar gücünü ve olanaklarını kullanarak yarattığı, üye aidatlarının devlet tarafından karşılanarak yetkili yaptığı Memur-Sen Konfederasyonu ile 2013 yılında yapılan ‘sözde toplusözleşme’ Türkiye sendikal hareketine ve kamu emekçileri mücadele tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Sendikal ve emek mücadelesinin ortaya çıkış ve var olma nedeni olan bağımsızlık ilkesi ve iktidara karşı emekçilerin taleplerini savunma ilkesini yok ederek, sarı sendikacılığın en somut örneği sergilenmiştir. Varlığını, gücünü ve elde ettiği yetkiyi AKP iktidarına borçlu olan konfederasyonun masada kamu emekçilerinden yana taraf olabilmesi emek-sınıf mücadelesinin tarihsel gerçeğine aykırıdır. İki yıl önce imzalanan toplusözleşmeye baktığımızda bu yılki toplusözleşmeden de kamu emekçilerinin beklentilerine uygun bir sonuç çıkmayacağını söyleyebiliriz.” Başta Memur-Sen üyeleri olmak üzere, kamu çalışanları alamayacakları hakları üzerine, bu sıcak yaz günlerinde şimdiden birer bardak soğuk su içebilirler.

Editör: TE Bilisim