Birçok üniversite mezunu gençlerin ve ailelerinin merakla beklediği haberlerden biri de KYK borçlarının affına yönelik düzenlemeler olarak yer alıyor. Meclisin tatilinden önce gündemde yer alan konuların başında gelen KYK borç affına yönelik gelişmeler yaşanmış olsa da meclisin tatile girmesi ile birlikte konuya ilişkin kesin bir karar görüşmesi olmadı. Bu kapsamda şu ana kadar yaşanan gelişmeler ve adayların talepleri haberimizin devamında yer alıyor.

CHP Milletvekili Borçların Silinmesine Yönelik Kanun Teklifi Hazırladı

Üniversite öğrencilerinin mezun olduktan sonra KYK kredilerinin geri ödemesi oldukça zor olmakta çoğu genç iş bulamadıkları ve çalışamadıkları için borçlara faiz uygulanmakta veya gençlerin aileleri bu borçları yüklenmektedir. Bu borcun affına yönelik kanun teklifi ise CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’den geldi.

Şevkin tarafından yapılan açıklamada "Üniversite öğreniminin ardından uzun süre işsizlik yaşayan, iş bulduktan sonra da güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle mağdur olan üniversite mezunlarımız kredi borçları nedeniyle adeta kabus yaşıyor. 4 üniversite mezunu gençten en az birinin işsiz olduğu göz önüne alındığında işsiz üniversite mezunu sayısı 1 milyonu geçmektedir.

TÜİK’in açıkladığı 2019 iş gücü istatistiklerine göre, genç işsizlik oranı yüzde 18,6'dan yüzde 26,7’e yükselirken, Türkiye’de son 10 yılda öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaşmıştır. Borcunu ödeyemeyen 280 bin üniversite mezununa karşı yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildiği anlaşılmıştır. Kanun Teklifimiz, iş kaygısı taşıyan, aile kurma telaşı yaşayan ve ağır ekonomik koşullarla mücadele etmek zorunda kalan üniversite mezunlarının KYK borçlarının silinerek, sorunun çözümüne yöneliktir." İfadelerine yer verdi.

Kanun Teklifinde Ödenenlerin İadesi Yok

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin tarafından yapılan kanun teklifinde ilgili kanun teklifinin kabulü ile birlikte borçların silinmesi yer almakta olup daha önce ödenen KYK borçlarının geri ödenmesine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Editör: TE Bilisim