Üniversite eğitimi alan ve bu süre içerisinde Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan kredi imkanlarından faydalanan öğrenciler için faiz ve ödeme yapılmaması nedeniyle ödenemeyen borçlar büyük bir problem yaratmaya başladı. Uzun zamandan beri Türkiye'de de sık sık gündeme gelen KYK borçları ile ilgili hükümet tarafından henüz somut bir adım atılmış değil. Dönem dönem yapılan yapılandırmalar ile birlikte borçlarını daha fazla kişi ödeme imkanı bulurken, pandemi ile birlikte yaşanan ekonomik sorunlarda KYK borcu olan kişiler borçlarını ödemekte çok daha fazla zorlanıyor. Bu nedenle de hükümet tarafından bu konuda atılacak yeni adımlar da büyük bir beklenti yaratmış durumda. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde yaşanan yeni bir gelişme ise milyonlarca kişiyi heyecanlandırdı.

Bakan af konusuna değinmedi

MHP Milletvekili Esin Kara, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na yanıtlaması için bir soru önergesi hazırladı. Önergede en çok dikkat çeken detaylardan bir tanesi “Ödenemeyen KYK borçları için 2020 yılı içerisinde yapılandırma uygulamasına gidilmesi ile ilgili bir çalışma planlanmakta mıdır? “sorusu oldu.

Bakan Kasapoğlu tarafından yapılan açıklamada ise 2011, 2014, 2016, 2017 ve 2018 yıllarındaki yapılandırmalara atıf yapılarak bu tarihlerde beklentileri karşılayacak şekilde düzenlemelerin yapıldığı vurgulandı. Bakanın açıklamalarında özellikle pandemi sürecine yönelik ise sadece 3 aylık bir erteleme yapıldığı belirtildi.

3 aylık erteleme geldi

Buna göre; Nisan, Mayıs ve Haziran tarihinde KYK borcu olan kişilerin bu borçları herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmadan ve gecikme zammı gibi ek ödemeler olmadan 3 ay süreyle ertelenmiş durumda. Bu nedenle pandemi nedeniyle yaşanan süreçte olası af gibi beklentiler de şu an için geçersiz hale geldi. Hükümet tarafından 3 aylık bir erteleme uygun görüldü. Bu tarihlerde ödemesi olan kişiler, ödemelerini 3 ay sonra yapabilecek.

Bakan tarafından yapılan açıklamalarda herhangi bir erteleme ya da af gibi bir süreç belirtilmese de geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda af ile ilgili çalışmaların yapıldığı belirtilmişti. Bu da milyonlarca kişiyi bu konuda heyecanlandırmıştı.

Editör: TE Bilisim