Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM merak ile neredeyse yarım milyon kişinin beklediği merkezi yerleştirme memur ataması sonuçlarını açıkladı. Normalde tercihler ücretli olduğu için çok daha az kişi başvuruyordu ancak bu sefer tercihler ücretsiz olduğu için Türkiye geneli yarım milyon kişi başvurdu. Buna göre taban KPSS puanına bakıldığında atamaların yüksek puan ile kapattığı görülmektedir. Peki KPSS 2020/2 merkezi ataması neden yüksek puan ile kapattı? Lise, ön lisans ve lisans mezuniyet gruplarında atamaların yüksek kapatması nedenleri nelerdir?

Nedenleri Açıklıyoruz

1-) Atamalarda azalma olmadı, merkezi atamalarda zaten bu civarlarda personel alınıyor fakat ilk memur ataması KPSS puanı ile ilk memur ataması olduğu için neredeyse tüm alımlar (en zor sınıf Piyade subay dahi) çok yüksek puan ile kapatıyor.

2-) Maddi imkan yetersizliği ya da yanlış tercih nedeni ile çok yüksek puanlı adayların daha iyi kadrolara girmeyi beklemek yerine tüm kadroları tercih etmesidir.

3-) Yüksek puanlı çok sayıda aday gitmeyeceği halde tüm kadrolara (zabıta, memur, itfaiye eri, subay, polis vb.) başvuru yapması ve taban puanları yukarı çekmesidir.

4-) Üst üste gelen ilanların tamamına en yüksek puanlı adayların hepsine başvuru yapması ve tüm pozisyonların yüksek taban puan ile kapatması ancak kontenjanların boş kalması sorunu ortaya çıkıyor.

Özellikle yüksek puanlı adayların gitmek istemedikleri pozisyonlara başvuru yapmaması durumunda taban puanlar çok daha aşağıya düşecektir. Ya da örneğin Aile Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, ÖSYM merkezi ataması, MSB subay ve astsubay alımları neredeyse art arda oldu. İlanların birisi açıklanmadan diğeri çıktığı için yüksek puanlı adaylar hepsine başvuruyor ve birisini kazanırken diğer kurumlarda kadrolar boş kalıyor ya da verimli seçim olmuyor.

Editör: TE Bilisim