Türkiye’de korona virüs tedbirleri kapsamında yürürlüğe giren kısa çalışma ödeneğinde ödeme süreci resmen başlıyor. Konuyla önemli açıklama Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan gelirken Bakan Selçuk müjdeli haberi verdi.

3 milyon kişiyi etkileyecek

Duyurusu yapıldıktan sonra Türkiye genelindeki pek çok işletmedeki personelin yararlanacağı kısa çalışma ödeneğinde ödenecek tutarlar da netlik kazanmış durumda. Açıklamalara göre kısa çalışma ödeneğinde en az tutar 1765 TL olacak. Ödemelerle ilgili Bakan Selçuk tarafındna ypaılan açıklamaya göre önümüzdeki hafta sonuna kadar tüm ödemeler yapılmış olacak. Aylık olarak yapılacak bu ödemelerde, çalışma sistemi aynı şekilde devam edecek işletmeler için çalışanlara Haziran ayında da yardım yapılması öngörülüyor. Bakan Selçuk, “Ödemelere başladık. Paralarını almaya başladılar. Büyük bir çoğunluğu da haftaya tamamlanacak” dedi.

Kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanacak?

Bir iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin üçte bir oranında azaltılması ya da iş yerinin tamemn kapatılması gibi durumlara karşılık iş yeri çalışanlarına yapılan ödeme kısa çalışma ödeneği olarak adlandırlmaktadır. Bu nedenle bir iş yerinde çalışan, iş yeri kapanan ya da kısmi çalışmaya geçen çalışanlar için kısa çalışma ödeneği ödenmektedir. İlgili ödemeler ise İŞKUR aracılığı ile yapılmaktadır. İşletmelere yapılan kotnroller sonucunda, çalışanlara yönelik ödemeler yapılmaktadır. Ödemelerin yapılabilmesi adına bu şartların yerine getirilmesi gerekirken, ödemelerede tavan fiyat 4414 oalrak belirlendi. maaşın yüzde 75’ine tekabül eden bu rakamlar sayesinde hem iş verenlerin hem de çalışanların bu süreçten mağdur olmaması hedeflenmektedir.

Ödemeler çalışanlara IBAN üzerinden yapılacağı gibi İŞKUR üzerinden İBAN kontrolünün yapılması da önemlidir.

Editör: TE Bilisim