Devlet kurumlarına alınan personeller memur olarak değilde sözleşmeli memur olarak geçmektedir. Peki neden 4/A 4/B, 4/C, 4/D statüsünde sözleşmeli personel alınmaktadır?

Kamuya memur alımları genel olarak sözleşmeli olarak yapılmaktadır. Özellikle Bakanlıklara alınan memurların neredeyse tamamının sözleşmeli olarak alındığını belirtebiliriz. Özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına alınan personelleri incelediğimizde şöyle bir sonuç ile karşılaşmaktayız. Bakanlığa alınan memurların gönderilme durumu yok. Çünkü alınan memurlar gayet nitelikli personeller ve Bakanlığında pek işine son vereceğini düşünmemekteyiz. Yani Bakanlıklar personelleri sözleşmeli statüsünde alıyor ancak her hangi bir işine son verme durumu yok ve memurlar emekliye ayrılana kadar o bakanlıkta çalışıyor. Durum böyle olmasına rağmen neden hala yeni alınan memurlar 4/A, 4/B, 4/C, 4/D sözleşmeli statüsünde alınmaktadır?

Milli Eğitim Bakanlığı Bile Öğretmenleri Sözleşmeli Almaya Başladı

Bakanlığa alınan memurların sözleşmeli olarak alınmasına artık alıştık diyebiliriz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bile düzenlemeye gitti ve artık bünyesine aldığı öğretmenleri sözleşmeli olarak alıp denedikten sonra kadroya geçirmektedir. Kamu kurumları için gerçekten sözleşmeli personel mi almak gerekiyor?

Peki Neden Sözleşmeli Alım Yapılıyor?

Aslında yukarıda sorduğumuz sorunun cevabı basit. Kamu kurumları nitelikli eleman almak için araştırma yapmak yerine aldığı memurları önce inceliyor ve nitelikli olanlarına kadro veriyor gerisini işten kovuyor. Tabi şuana kadar pek işine son verilen sözleşmeli personel görmedik. Yani kısacası şunu belirtebiliriz. Memurlara kadro verilse Maliye Bakanlığı her hangi bir açık vermeyecek. Sonuçta sözleşmeli personel ve daimi personel aynı maaşı almaktadır. Ancak sözleşmeli personel tayin konusunda sıkıntı çekiyor. Yani istediği zaman tayin olamıyor ve ailesinden uzakta bir hayat sürüyor. Sözleşmeli personelin daimi personelden bunun haricinde pekte farkı yok. Ancak yinede tayin konusu bir memur için değişilmez şeylerden biridir denilebilir.
Editör: TE Bilisim