Kamu kurumlarında bilindiği üzere bundan önce ki alımların tamamı kadrolu statüsünde yapılmaktaydı. Ancak yüz binlerce FETÖ'cünün görevinden uzaklaştırılmasından sonra kamu da kadrolu statü neredeyse bitirildi ve açıktan atamaların tamamı sözleşmeli kamu personeli olarak yapılmaya başlandı.

Şu anda kamu da kadrolu olarak çalışmak için mutlaka merkezi yerleştirme ataması ile atanmak gerekiyor. Açıktan atamaların tamamı sözleşmeli personel olarak istihdam etmektedir. Peki kadrolu memur ile sözleşmeli memur personel arasında ki farklar nelerdir.

STATÜ FARKLARI

Kadrolu memurların izin hakkı daha fazladır. Örneğin kadrolu memurlar eşinin izinlerinde 10 gün izin alabilirken sözleşmeli personeller 3 gün izin alabilmektedir. Evlilik durumunda kadrolu memurlara 7 günlük izin verilirken sözleşmeli personellere sadece 3 gün izin verilmektedir. Aynı durum doğum durumları için de geçerlidir.

Kamu kurumlarında bilindiği üzere görevde yükselme sınavları yapılmaktadır. Kadrolu memurlar görevde yükselme sınavına girebilirken sözleşmeli kamu personelleri görevde yükselme sınavına girememektedir.

Kadrolu memurlar eş durumunda tayin hakkına sahipken sözleşmeli personeller ancak belirlenmiş gün süresini sonuna kadar doldurmuş olması gerekmektedir. Kadrolu memurlar yıl içerisinde kullanmadığı izini bir sonraki sene kullanabilirken sözleşmeli personellerde izin bir sonra ki seneye devretmez.

Kamuya kadrolu memur alımları merkezi yerleştirme atamaları hariç artık yapılmamaktadır. Tüm alımlar sözleşmeli personel statüsünde yapılmaktadır. Sözleşmeli personel olduğunuz için sizi her an atacaklar diye bir durum yok ancak görevinizi iyi yapamazsanız uzaklaştırılmanız kadroluya göre çok daha kolaydır.

Editör: TE Bilisim