Kamu Yönetimi Taban Puanları ve Kontenjanları Açıklandı

LYS sonuçları ÖSY tarafından 30 Haziran tarihinde açıklandı. Öğrencileri şimdi de tercih yapma telaşı sardı. 6-14 Temmuz arasında LYS ve YGS sonuçlarına göre yapılacak tercihler için adaylar üniversitelerin bölüm taban puanları ve kontenjanlarını merak içerisinde bekliyordu. Öğrencilerin YGS sonuçlarına göre tercih yapabilecekleri Kamu Yönetimi bölümü taban puanları ve kontenjanları açıklandı.

Kamu Yönetimi bölümü üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültesinin bölümlerinden biridir. Kamu yönetiminden mezun olan adaylar hem kamu hem de özel sektörde üst ve orta düzey yönetici olarak görev yapabilirler. Kamu yönetimi bölümünde öğrenciler, yönetim bilimleri, siyaset ve sosyal bilimler, ve çevre sorunları ve hukuk bilimleri anabilim dallarının kapsandığı derslerde eğitim alırlar. Hukuk Fakültesinden sonra en çok Hukuk dersi verilen bölüm kamu yönetimidir.

Öğrenciler kamu yönetimi bölümünden mezun olmalarının ardından başta kamu kuruluşlarının ve giderek artan oranda da özel sektör kuruluşlarının ve üçüncü sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler bölümünde görev alabiliyorlar. Yani buradan da anlaşılacağı gibi kamu yönetimi bölümünden mezun olan adaylar, her türlü kuruluşun çeşitli kademelerinde uzman ve yönetici olarak görev alabiliyor. Bu da Kamu Yönetimi bölümünün iş potansiyeli çok yüksek olan bir bölüm olduğunu gösteriyor.

Kamu Yönetimi Bölümü Mezunu Olanların Çalışma Alanlarını sıralayacak olursak,

-Kaymakamlıklar

- Bakanlıklarda uzmanlık, müfettişlik

- İdare Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemelerinde idari hakimlik

- Teftiş kurullarında müfettişlik, uzmanlık ve yöneticilik,

- KİT’lerde, yatırımcı kuruluşlarda, belediyelerde orta ve üst kademe yöneticilik, uzmanlık ve müfettişlik,

- Danıştay ve Sayıştay’da denetçi ve uzmanlık

- Dış İşleri Bakanlığında meslek memurluğu ve idari memurluk,

- Devlet Planlama Teşkilatı ile Rekabet Kurulu gibi üst kuruluşlarda uzmanlık

- Tüm kamu ve özel bankalar ile özel sektör kuruluşlarında ve çokuluslu şirketlerde yöneticilik, müfettişlik ve uzmanlık

- Hazine, DPT, Maliye Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TÜİK gibi kuruluşlarda müfettişlik,