Geçtiğimiz günlerde Ak Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan ve İçişleri bakanlığı ile ilgili düzenlemeleri içeren bazı kanunlar için taslak hazırlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan ve mecliste görüşülmesi istenen bu yeni düzenlemeler, onaylanarak yürürlüğe girmesi halinde bundan sonraki süreç için polis, jandarma, astsubay, subay, uzman ve erbaşların rütbe ve terfi konularında yeni düzenlemeler geçerli olacak.

Yeni Düzenleme Meclis’e geldi!

Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi adıyla Meclis’te görüşülmek üzere sunulan bu düzenlemeler, Emniyet Teşkilat Kanunu’nda bir dizi yenilik ve ödül sistemini getiriyor. Düzenlemenin geçerli olması halinde ise yapılacak bazı önemli değişiklikler şöyle olacak;

  • Bir sınıfta yer alan mülki idare amirinin 2 defa yetersiz bulunması halinde başka bir amirin emrine atanması yapılacak. Yetersizliğin devam etmesi halinde ise müfettiş görevlendirilerek kapsamlı bir soruşturma gerçekleştirilecek.
  • Meslek dereceleri ve unvanlarda ise özellikle emniyet teşkilat kanununda artık başkanlıklarda birinci meslek derecesindeki birinci sınıf emniyet müdürleri görev alabilecek. İkinci meslek derecesindeki birinci sınıf emniyet müdürleri ise başkan olamayacağı gibi başkan yardımcısı olarak atanabilecek.
  • Önceki düzenlemede 2. sınıf emniyet müdürünün terfi edebilmesi adına 1 yıllık bir bekleme süresi yeterli olurken yeni düzenleme ile birlikte artık bu statüde bulunan kişiler 2 yıl beklemek zorunda kalacak.
  • Bulunduğu görevde 5 yıl süre içerisinde terfi alamayan emniyet amiri ya da emniyet müdürünün emekli edilme uygulaması artık geçerli olmayacak. Yetişmiş personelin hizmete devamlılığının sağlanması adına hizmet süreleri toplamda 4 yıl daha uzatılabilecek.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü ve Polis Akademisi Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren tüm personellerde eğitim, kurs gibi farklı eğitimlerin başarılı bir şekilde tamamlanması halinde rozet ve belge gibi ödüller verilecek.
  • Görevlerinde üstün cesaret gösteren personeller için İçişleri Bakanlığı tarafından madalyalar takdim edilecek ve aynı zamanda para mükafatı da geçerli olacak.
Editör: TE Bilisim