15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından yurt genelinde ki tüm memurlar hakkında soruşturmalar başlatıldı ve FETÖ/PDY örgütleri ile bağlantısı bulunan kamu personelleri görevden uzaklaştırıldı veya ihraç edildi. FETÖ/PDY örgütlerine yönelik yapılan operasyonların azalması ile PKK/PYD yandaş memurları haklarında ihraç edilmeler veya görevden uzaklaştırma cezaları verilmeye başladı.

3 aylık süreçte yüz binlerce memur görevden uzaklaştırılırken binlerce memurda ihraç edildi. Görevden uzaklaştırılan memurlar hakkında yapılan soruşturmalar devam ederken bazı memurların suçsuz olduğu da biliniyor. Bu gibi durumların önüne geçilmesi için hükümet araştırmaların iyi yapılmasını istemekte ve suçu olmayan memurların görevine geri dönebileceğini belirtmektedir. Suçu bulunmayıp tekrar göreve dönecek memurlar için onlara tanınacak olan hakları araştırdık.

Suçsuz Memurlara Tanınacak Haklar

Görevden uzaklaştırılan memurlara aldıkları maaşın üçte ikilik kısmı ödendi. Yani memurlar görevden uzaklaştırıldıkları için üçte birlik maaşları ödenmedi. Memurların suçsuz olduklarının anlaşılması ise alamadıkları üçte birlik maaş ücretlerini tekrar alabilecekler. Bunun yanı sıra görevden uzaklaştırıldıkları süreç boyunca geçen günler kademe değerlendirmesi için geçerli olacak. Yani kademe yükselmesi için memurlar uzaklaştıırldıkları süreçte çalışamasalar da kademe yükselmelerinde her hangi bir aksaklık yaşanmayacak. Pek çok memurun suçu olmadığı belirtilse de sosyal medya da görevden uzaklaştırılanların büyük bir bölümünün suçlu olduğu belirtilmektedir.
Editör: TE Bilisim