15 Temmuz 2016'da yapılan askeri darbe girişiminin engellenmesi ile olağanüstü hal ilan edildi ve bu ilanın ardından memurların büyük çoğunluğu görevden uzaklaştırıldı. Aynı zamanda Bakanlıklarda çalışan memurların hakkında da araştırmalar yapılırken pek çok kişi görevden uzaklaştırıldı. Konu hakkında yapılan görüşmeler devam ederken yine görevden uzaklaştırılanların büyük çoğunluğu meslekten ihraç edildi. Başbakan Binali Yıldırım müjdeli bir haber vererek FETÖ'cü olmadığı halde meslekten ihraç edilenlerin tespit edilip tekrar meslek hayatlarına devam edeceklerini duyurdu.

3 Aşamalı Plan

Buna göre hükmet 3 aşamalı plan üzerinde duruyor ve bu üç aşamalı planda FETÖ'cüler ile FETÖ'cü olmayanlar ayırt edilecek. FETÖ ile bağlantısı olan veya sempatizanlık duyanların tamamı ihraç edilecek olup tekrar meslek hayatlarına dönemeyecek. Fakat FETÖ ile bağlantısı bulunmayıp tesadüfen adı geçen ya da ilgili olmadığı halde ihraç edilen veya görevden uzaklaştırılan personeller en kısa süre içerisinde mesleklerine devam edecek.
Şu anda FETÖ'cülere yönelik yapılan operasyonlar devam etmekte olup bu operasyonların sona ermesi ve  araştırmaların detaylı olarak başlaması ile kısa süre içerisinde FETÖ'cü olmayan memurların mağduriyetlerinin giderilip tekrar meslek hayatlarına geri dönmeleri bekleniyor. Sendikalarda bu konu hakkında çalışmaların yapılmasını isterken önümüzde ki haftalarda bu konu hakkında tekrar açıklamaların yapılması beklenmektedir.