Türkiye’de pandemi süreciyle zor bir dönemden geçen esnaflara yönelik somut bir adım atıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan ilan ile birlikte kesinlik kazanan yeni düzenlemeye göre borçların 3 ay ertelendiği belirtildi. Açıklamalara göre 3 ay ertelemenin olduğu krediler, 30 Haziran tarihi öncesindeki kredileri kapsayacak. İlgili tarih sonrası için herhangi bir erteleme işlemi yapılamayacak.

Başvuru şartı aranmayacak!

Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeye göre 1 Temmuz-30 Eylül arasında vadesi doğacak ve 1 Temmuz itibarıyla itfa edilmeyenler için erteleme işlemi yapılacak. Ertelemede ise herhangi bir şart ya da başvuru aranmayacağı gibi ilgili borçlar otomatik olarak ertelenecek.

Ertelemede taahhüt istenecek!

Çalışan işçilerin soru yaşaması adına ilgili ertelemelerde işletmelerden taahhüt istenecek. Buna göre ilgili 3 ay içerisinde herhangi bir şekilde çalışanların işten çıkartılması ya da işçi sayısında azaltmaya gidilmesi mümkün olmayacak. Olası bir ihlalde ise ertelemeler iptal edilerek, borçlar tahakkuk ettirilecek.

Erteleme işlemleri yapılan krediler için erteleme süresi boyunca herhangi bir şekilde takip ya da tahsil işlemleri yapılmayacak. Aynı şekilde krediler üzerinde de herhangi bir değişiklik yapma hakkı bulunmayacak. Ertelenen kredileri ödemede zorlanan esnaflar için ise kamu bankaları üzerinden düşük faizli şekilde kredi imkanı da sunulacak.

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ilgili düzenlemeden şartları yerine getiren tüm esnaflar yararlanabilecek. Bu konuda yaşanabilecek olası zararlar ise Hazine Bakanlığı tarafından karşılanacak.

Editör: TE Bilisim