HES kodu her vatandaş için özel olarak belirlenirken, oluşturulmuş olan uygulama sayesinde tüm Türkiye'deki vatandaşların yolculukları ve iller arasındaki hareketleri takip edilebiliyor. Bu sayede özellikle otobüs gibi toplu taşıma araçlarında kimlerin birlikte yolculuk yaptığı, pozitif çıkan bireylerin kimlerle temas halinde olduğu daha kolay bir şekilde tespit edilebiliyor. Bu amaç doğrultusunda Sağlık Bakanlığı öncülüğünde geliştirilen uygulama ile korona virüs ile mücadeleye yönelik ciddi bir avantaj elde ediliyor. Üstelik son dönemlerde sınavlar için de zorunlu hale getirilen hes kodu sistemi, milyonlarca vatandaş için zorunlu olan bir işlem haline geldi.

Hes kodu nasıl alınır?

Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden alınabilen hes kodu için kişilerin ilgili uygulamayı telefonlarına indirmesi gerekiyor. İndirme işlemleri tamamlandıktan sonra ise uygulama üzerinden oturum açılarak uygulamada yer alan hes kodu işlemleri bölümünden hes kodu oluştur seçeneğinin kullanılması gerekiyor. Bu adımları takip ederek kişiler ihtiyaç duyduğu süre boyunca hes kodu oluşturabiliyor. Kodun alınması sonrasında ise kişiler kolaylıkla bu kodu kullanarak otobüs bileti ya da gerektiği yerlerde kullanabiliyor. Üstelik yapılan çalışmalar neticesinde alınması zorunlu tutulan bu kodlar alınmadan herhangi bir şekilde vatandaşların otobüs bileti alması ya da il dışına seyahat etmesi mümkün olmuyor.

SMS ile hes kodu alma

Uygulama kullanması mümkün olmayan vatandaşlar ise cep telefonları üzerinden hes kodu alabiliyor. Bu tür bir durumda ise hes kodunun alınabilmesi için kısa mesaj ile hes yazılarak t.c. kimlik numarasının 2023’e SMS olarak gönderilmesi yeterli. Bir kod bir yıl boyunca kullanılabileceğinden dolayı vatandaşların ilgili işlemleri bir defa yaparak aynı kodu kullanması mümkün. Bu bakımdan vatandaşlara yönelik ciddi bir kolaylık da sağlanmış durumda. Sürekli uygulama üzerinden hes kodu olarak kullanmak yerine bir defa alınacak hes koduyla birden fazla yolculuk yapabilmek mümkün. Dileyen kişiler ise e devlet üzerinden açılmış olan sistem aracılığıyla da hes kodu alabilmekte.

Editör: TE Bilisim