Türkiye'de doların yükselişi önlenemiyor. Ulaşılan son değer ile birlikte Türkiye'deki bugüne kadar en yüksek değerine ulaşan dolar kuru, hükümetin de buna yönelik hamle yapmasına neden olmuş durumda. Korona virüs ile birlikte yukarı yönlü hareketini sürekli devam ettiren dolar, Türkiye'deki piyasalarda zorlu bir süreç başlattı. Öyle ki yeni yıl itibariyle yüzde 21 oranında değer kazanan dolar, Merkez Bankası başta olmak üzere pek çok farklı kurum ve kuruluş tarafından da baskı altına alınmaya çalışılıyor.

Dolar’ın yükselişi sürecek mi?

Farklı teknikler yöntemler ve işlemler ile baskı uygulanmaya çalışılan dolarda, bugüne kadar kesin bir etkili çözüm elde edilemezken swap işlemleri en çok tercih edilen yöntemlerden birisi. Haberlerde, gazetelerde ve televizyonlarda sürekli söz edilen ve pek çok vatandaş için yabancı olan bu kavramın ne anlama geldiği merak ediliyor.

Swap nedir ve ne işe yarar?

Swap, iki ülke arasında döviz üzerinden yapılan takas sözleşmesini ifade etmektedir. Bir varlığa ya da yükümlülüğe bağlı olarak gerçekleştirilebilen bu swapta zaman da belirlenmektedir ve bu süreç içerisinde takaslar gerçekleştirilmektedir.

Türkiye doların yükselişini önlemek adına böyle bir çözüm bulmuş olsa da bu işlemler yapıldığı süre boyunca doların yukarı yönlü yükselişi önlenemedi. Tarihi rekor kırarak piyasalarda ciddi bir etki yaratmayı başaran dolar, özellikle virüs ile mücadele kapsamında Türkiye'nin en ciddi gündem maddelerinden birisi haline geldi.

Para basılmaya devam edilmesi, doların yukarı yönlü hareketini de desteklerken mevcut kriz anında doların nasıl düşüş yaşayabileceği ve hükümetin nasıl bir önlem alacağı da en çok merak edilenler arasında bulunuyor. Bugüne kadar kesin bir çözüm ya da dolar ile mücadeleye yönelik bir açıklama net bir şekilde yapılmazken önümüzdeki günlerde bu konuda daha somut adımların atılması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim