Çalışan kadınlara sunulan avantajlardan biri de emeklilik durumunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle doğum sürecinde işten ayrılma ve işe tekrar başlama gibi durumlarda sigortaların yatırılmamış olması ve doldurulması gereken prim sayısının bulunması çalışan kadın vatandaşların merak ettiği konuların başında gelmektedir.

Doğum Borçlanması ile Erken Emeklik

Kadın çalışanların erken emeklilik durumu aynı zamanda çocuk dünyaya getirmeleri ile değişmekte olup bu doğrultuda çocuklar üzerinden prim kazanma şeklinde borçlanma şu şekilde olmaktadır; 3 çocuğa kadar kadın çalışanlar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırmaktadır. Böylelikle yaşı ve prim yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabilmektedir. Tek şart ise annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra doğmuş olması şeklindedir.

Borçlanma Şartları Neler?

Doğum borçlanması hakkından yararlanmak isteyen annelerin birtakım şartları sağlamaları gerekmekte olup bunlar arasında doğum yapmış olmak, doğum öncesinde çalışma primlerinin ödenmiş olması, sigortası bulunması, doğum sonrasında anneye prim ödemesinin yapılmamış olması gerekmektedir.

Doğum Borçlanması Hesabı

1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında doğum borçlanması miktarları şu şekildedir: 1 aylık doğum borçlanması primi 818,4 TL, 2 aylık doğum borçlanması primi 1.636,8 TL, 3 aylık doğum borçlanması primi 2.455,2 TL, 6 aylık doğum borçlanması primi 4.910,4 TL, 1 yıllık doğum borçlanması primi 9.820,8 TL, 2 yıllık doğum borçlanması primi 19.641,6 TL şeklinde olmaktadır.