Ülkemizde uzun yıllardır kamu kurumlarına yapılan atamalar bilindiği üzere sözleşmeli statüsünde yapılmaktadır. Yıllar önce atamalar kadrolu olarak yapılmakta ve yayımlanan ilanların başlığında her hangi bir sözleşmeli ibaresi geçmemekteydi. Ancak şu anda bakıldığında en büyük atama yapan bakanlıklar olan Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığının dahi yayımlamış olduğu ilanların başlığında sözleşmeli ibaresi geçmektedir ve atanan adaylara belirli aralıklarla sözleşme yapılmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuya dikkat çekerek alımların neden sözleşmeli olarak yapıldığını vurguladı.

NEDEN SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALINIYOR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan duyuruda 'Sözleşmeli personel olarak niye bunu değerlendiriyoruz? Sebebi şu; bir tarafta aldığımız elemanın "Ben nasılsa artık kadroluyum, yan gel yat" mantığıyla hareket etmesi var' ifadelerini kullandı.

Bilindiği üzere kadrolu olarak istihdam edilen personel ilgili kurumdan çıkarılamamakta ve görevine devam etmektedir. Sözleşmeli personellerde ise durum farklıdır. Eğer sözleşmeli personel uygun görülmez ise, işini iyi yapmadığı tespit edilirse kolay bir şekilde sözleşmesi fesih edilebilmektedir. Sözleşmesi fesih edilmese bile ilgili personelin belirli periyotlarla örneğin yıllık, iki yıllık, üç yıllık, beş yıllık vb. gibi sözleşmesi yenilenmektedir. Yeni dönem sözleşme süresi geldiğinde aday uygun görülmezse sözleşmesi yapılmayabilinmektedir.

Editör: TE Bilisim