Korona virüsün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem sosyal hem de ekonomik etkileri görülmeye devam ediyor. Devletin bu alanda yaptırımları, tedbirleri devam ederken, bazı iş yerlerinin virüsten dolayı kapanması ise hem işveren hem de işçilere zarar verecek gibi görünüyor. Kısa çalışma ödeneği ise bu durumu hafifletmeye yönelik bir faktör olup devlet tarafından bu ödenekten yararlanmada 600 gün şartını esnetmesi gündeme geldi. Bu süreçte ise işletmelerde işçilerin maaşlarının yüzde 60 kadarını devlet karşılayacak olup işverenin bu süreçte yükünün de üçte ikisine devlet katlanmış olacak. Peki bu kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanabilecek, işte detaylar.

Virüse Karşı Ekonomi Paketinde Yer Alıyor

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni tip korona virüs salgınına karşı açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkınma Paketi'nde yer alan kısa çalışma ödeneği, olağanüstü durumlarda devreye giren ve iş yerlerinin kapanmasını önlemek amacıyla, istihdamı koruma şartı ile işçilerin 3 aylık maaşlarını yaklaşık yüzde 60’sının devlet tarafından karşılanmasını ön görmektedir.

Açıklanan ekonomi paketinde kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar yararlanabilmekte olup bu şartın bu zorlu süreçte esnetilmesi ve daha fazla işletmenin bu olanaktan yararlanması isteniyor.

Her Ay, Kazancın Yüzde 60’ı

Virüs önlemleri nedeniyle işçisini korumak isteyen işletmelerin ilk olarak bu ödenekten yararlanması için başvuru yapması gerekmektedir. Bu noktada asgari ücretle çalışan bir işçiye bin 752 lira, 4 bin lira alana 2 bin 381 lira, 8 bin lira alana da 4 bin 380 liraya kadar kısa çalışma ödeneği verilebilmektedir.Ödemeler PTT aracılığı ile yapılmakta olup 3 aylık sürede her ay ayın beşinde hesaplara yatırılmaktadır.