Çalışan kadınlara yönelik önemli haklar arasında doğum borçlanması ve emeklilik prim gün sayısını tamamlama yer almaktadır. Buna göre özellikle 2014’ten sonra yapılan düzenleme ile birlikte çalışan anneler her bir çocuğu için 2 yıla kadar 2160 gün doğum borçlanması yapabilmekteydi. Türkiye Gazetesinden İsa Karakaş’ın haberine göre hali hazırda TBMM komisyonunda bulunan kanun teklifinde doğum borçlanması için SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı kaydına bakılmaksızın, sigortalı, genel sağlık sigortalı ve isteğe bağlı sigortalı ayrımı yapılmaksızın, tüm sigortalı kadın çalışanlara "doğum borçlanması” hakkının verilmesi planlanıyor.

Teklifte Ücretsiz İzin de Var

Taslaktaki kanunda doğum borçlanmasının yanı sıra "a) Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bendi kapsamındaki sigortalı kadının doğumdan önce veya doğum sırasında sigortalı olup olmamasına bakılmaksızın, 3 defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla bu sürelerde sigortalı olarak çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri” ile ilgili düzenlemeler de yer alıyor.

Erken Emekli Olabilecekler

İsa Karakaş’ın yazısına göre TBMM komisyonunda yer alan” kanun taslağının yasalaşması hâlinde çocuk sayısına göre yapılacak doğum borçlanması, işe giriş tarihinin 1999 yılı ve öncesine göre ne kadar geriye doğru giderse o kadar erken emekli olmak mümkün hâle gelecektir şeklinde” açıklanmaktadır.

Editör: TE Bilisim