Ülkemizde birçok çalışan anne, baba bulunmakta olup özellikle anne babaların çocuk sahibi olması durumunda karşılaştıkları birçok farklı zorlu durum bulunmaktadır. Bu noktada SSK’lı olarak doğum yapan anneler analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım günçalışıp tam maaş alabilecek.

İşverenler Uymak Zorunda

Bu uygulama kapsamında yasada yer alan hükümlere göre işverenin çalışanın yarım gün çalışma talebini değerlendirerek yarım çalışma yapacağı gün ve saat aralıklarını belirleyip işçiyi uygulama kapsamında gerçekleştirmesi gerekiyor. Özellikle bu talebi karşılamak durumunda olan işveren, bir ay içinde yazılı olarak talebi karşıladığını bildirmezse, işçi, dilekçede belirttiği tarihten itibaren kısmi zamanlı çalışmaya başlayabilmekte olup işçiyi kovması durumunda tazminat ödemek zorunda kalacak.

Ne Kadar Ödeniyor?

İŞKUR kapsamında yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını işveren, 1.270 TL ödeme yapmakta ve asgari ücretle çalışan bir annenin kazandığı gelirin, 2 bin 20 liranın 1.010 lirasını işveren, 1.270 lirasını devlet ödüyor.

Şartlar Neler? Nasıl Başvuru Yapılır?

Bu destekten yararlanmak için İŞKUR’a kayıtlı olmak, anne için doğumdan önce 3 yıl içinde çalışılmış olması ve SGK’ya en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi yatırılmış olması şartlarının sağlanması, çocuğun sağ olarak doğması ve yarım çalışma ödeneği alındığı sırada da hayatta olması gereklidir.

Babalar Nasıl Yararlanır?

Memur babalar da bu haktan yararlanmakta olup çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışma hakkından da istifade edebiliyor. Fakat maaşın yarısı ödeniyor. Aynı zamanda doğum sonrasında annenin vefat etmesi durumunda analık izni baba tarafından kullanılabiliyor.