Ülkemizde emekli olma şartlarını doldurmuş olanların merak ettikleri bir konu ise emekli oldukları taktirde alacakları emekli maaş tutarıdır. SSK, BAĞKUR ya da memur emeklisi olacak vatandaşların da emekli maaşları farklı kategorilerde hesaplanmakta olup SGK tarafından vatandaşların hizmetine sunulan emekli maaş robotu uygulaması ile vatandaşlar ne kadar emekli maaşı alacaklarını hesaplayabilmektedir.

Ne Zaman Emekli Olunur?

1999’dan önce sigortası başlayan kadınlar için 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş koşullarını sağlayan kadın sigortalı da kısmi yaşlılık aylığı ile mümkün olmaktadır. Erkeklere için ise 5 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş koşullarının tamamlanması gerekmektedir. 1999 ile 2008 arası ise kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş, 25 yıldır sigortalı olma ve 4500 prim gün sayısının bulunması gerekmektedir.

Emekli Maaşı Robotu

SGK tarafından sorgulamaya açılan yeni uygulamalardan biri de vatandaşların emekli olduklarında alacakları maaş tutarlarını öğrenmelerine yönelik uygulamalardır. Vatandaşlar https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine girerek bu robotu kullanarak emekli maaş tutarlarını öğrenebilmektedir. Açılan sayfada resmi bir sonuç niteliğinde olmayan emekli maaşı tahmin tutarları yer almaktadır. Kullanıcılar bu sayfada T.C. Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfusa Kayıtlı Olunan İl” ve “Gün / Ay / Yıl” olacak şekilde doğum tarihi bilgilerini girerek sorgulama yapabilmektedir.

Editör: TE Bilisim