Geçtiğimiz günlerde SGK tarafından yıpranma hakkından yararlanan meslek sayısı 45’e çıkarıldı. Özellikle bu meslek gruplarında çalışanları yakından ilgilendiren konu ile ilgili olarak Sözcü tarafından yapılan habere göre döküm fabrikalarında, madencilik yapan, itfaiye ve yangın söndürmede görev alan, basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanlar bu yıpranma hakkından yararlanarak erken emekli olabilmektedir.

Yıpranma Hakkı

Daha çok yıpranma hakkı olarak bilinen fiili hizmet süresi zammı ile ilgili olarak SGK geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak bu süreden faydalanan meslek kuruluşlarının sayısında bir artışa gitti. Başta madencilik, kuşun ve arsenik fabrikaları, asit üretimi, demir ve çelik fabrikalarında görev alanlar olmak üzere ayrıca eczacı, ebe ve doktorlar da SGK tarafından yıpranma hakkı ile erken emeklilikten yararlanacak 45 meslek grubu içerisinde yer aldı.

5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra Kanunda belirtilen işyeri ve/veya işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için; 60 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısı x 60/360), 90 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısı x 0,25), 180 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısı x 0,50), formülü uygulanarak hesaplanmaktadır.

Hangi Mesleklere Ne Kadar Gün Ekleniyor?

Örneğin madencilik yapan işçilerin emeklilik yaşı 55’ten 50’ye inerken geçirilen tatil ve diğer süreler de dahil edildiğinde işçiler 43 yaşında emekli olabilmektedir. Buna göre yasa kapsamında 360 gün için 60 ile 90 gün eklenirken madencilik için ise bu süre 180 gün olarak belirlenmiş. Bu süreler hem emeklilik yaşından düşüyor hem de prim gün sayısına ekleniyor. Buna göre bu haktan yararlanacak olan 45 meslek grubu ise şu şekilde açıklanmıştır.