SGK tarafından yıpranma hakkından yararlanan meslek sayısının 45’e çıkarılması ile birçok meslek grubu mensubu kendi mesleklerinin de bu açıklanan listede yer alıp almadığını merak etmeye başladı.Birçok kişinin hayalini kurduğu emeklilikte SGK tarafından bazı mesleklere erken emeklilik şansı tanındı. Buna göre bu meslek gruplarında çalışanlara daha az bir yıl şartı ile emekli olma şansı tanımış olup ilgili mesleklere ait detaylar ve bilgiler ise haberimizin devamında yer alıyor.

Erken Emeklilik Olan Meslekler

Fiili hizmet süresi zammı, yararlanmaya hak kazanan sigortalılar için 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra Kanunda belirtilen işyeri ve/veya işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için; 60 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısı x 60/360), 90 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısı x 0,25), 180 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısı x 0,50), formülü uygulanarak hesaplanmaktadır.

Yıpranma Hakkı ve Yaş Şartı

Daha çok yıpranma hakkı olarak bilinen fiili hizmet süresi zammı ile ilgili olarak SGK geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak bu süreden faydalanan meslek kuruluşlarının sayısında bir artışa gitti. Başta madencilik, kuşun ve arsenik fabrikaları, asit üretimi, demir ve çelik fabrikalarında görev alanlar olmak üzere ayrıca eczacı, ebe ve doktorlar da SGK tarafından yıpranma hakkı ile erken emeklilikten yararlanacak 45 meslek grubu içerisinde yer aldı.

Hangi Meslekler Var?

Editör: TE Bilisim