Asgari ücret ve AGİ için her yıl belirli oranda zam yapılırken, 2020 yılı itibari ile geçerli olacak oranlar yavaş yavaş belirlenmeye başlandı. Kasım ayı itibar ile yeni yıla 1 ay kalırken, enflasyon oranlarına göre yapılacak artışlar için Türkiye’de net açıklama Ocak’ta yapılacak. Fakat enflasyon oranları her ay açıklandığı gibi bugüne kadarki süreç içerisinde açıklanan veriler ve Kasım ile Aralık ayı enflasyon tahminleri doğrultusunda asgari ücretin ve AGİ’nin ne kadar zam olacağı aşağı yukarı belli oldu.

2020’de Asgari Ücrete 161 TL Zam!

Şu anda 2.020,90 TL olarak ödenen asgari ücretin, enflasyon oranı doğrultusunda yüzde 8’lik bir artış yapılması halinde 2020 itibari ile 2.181 TL olması bekleniyor. Minimum tutarın bu olması beklenirken yüzde 8.5 ya da 10 oranında da zam yapılması gündemde.

Asgari Ücrette Vergiler Kaldırılacak Mı?

Asgari ücrette zam kadar bir diğer beklenti vergilerin kaldırılması. Her yıl SSK primi ödemesi, işsizlik fonu, gelir vergisi ve damga vergisi gibi vergiler kesilmektedir. Bu konudaki beklentiler ise aylık 19.50 TL’lik damga vergisi ile 326 TL’lik yüzde 15 oranındaki gelir vergisinin kaldırılması yönünde. Böyle bir hamlenin gelmesi halinde ise aylık 345,50 TL gibi bir artış söz konusu olacak.

2020’de AGİ Oranları Nasıl Değişecek?

Asgari ücretin artması ile birlikte 2020 tarihi itibari ile AGİ oranlarında da artış yapılacak. Böylece çalışanların alacağı AGİ oranı ile birlikte toplam olarak aylık geliri de artış göstermiş olacak.

Editör: TE Bilisim