Bakanlıktan 7 Bin 500 Kişiye İş İmkanı Verilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen projenin detayları hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Mersin Anamur’ da inşaası yapılan Alaköprü Barajı Sulaması Prejesi ile 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkanı sunacaklarını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, Mersin’in Anamur ilçesine yapılması planlanmış olan Alaköprü Barajı Sulaması Projesi’nin bitiminin ardından binlerce kişiye iş imkanı sunulacağını belirtti. Açıklanan rakam şimdilik 7 bin 525 kişi olarak ifade edilmektedir. Sağlanan bu istihdamla beraber yıllık 80 milyon lira net gelir elde edileceği ve bütçenin rahatlayacağını bildirdi.

Sayın Veysel Eroğlu, basın görevlilerine yaptığı açıklamada, Devlet Su İşleri ( DSİ ) Genel Müdürlüğü’nün Mersin’in Anamur ilçesinde faaliyet gösterecek olan Sulama Projesi, yaklaşık olarak 83 bin 600 dekarlık bir alanı suya kavuşturacaklarını ve bunun için gerekli çalışmalara başladıklarını söyledi. Binlerce dekarlık alanın suya kavuşmasıyla beraber hiç şüphesiz ki bölgedeki tarım faaliyetleri artış gösterecek. Sayın Velsel Eroğlu’nın belirtmesine göre Dragon Çayı üzerinde kurulmuş olan Alaköprü Barajı’ndan çekilecek su ile Anamur İlçesi’nin 83 bin 600 dekar zirai alana su vermek adına bu prohenin hazırlandığını ve şuan için bu projenin ihale aşamasında olduğunu belirtti. Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu ayrıca ‘Bu projenin faaliyete girmesinin ardından çiftçilerimizin yüzü gülecek, binlerce dekarlık alanın suyla kavuşmasının ardından da bölgedeki ürün çeşitliliği artacak ve çiftçilerimizin gelirlerinde büyük artışlar meydana gelecek ‘ sözlerini kullandı.

 

Sulama sistemi yağmurlama ve damla sulama sistemi şeklinde olacak. ‘

Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, açıklamalarına şöyle devam etti. ‘’ Bu projede bulunduğumuz çağın gerekli teknolojilerine bağlı olarak son derece kaliteli borular kullanılacak ve sulama sistemi yağmurlama ile damla sulama şeklinde olacak. Son teknolojinin kullanmasıyla beraber eski sistemler terk edilerek, su tasarrufu da en üst seviyelere çıkacak. Bu projenin faaliyete girmesiyle beraber toplamda 7 bin 525 kişiye ilave çalışma imkanı sunulacağını, projenin sonlanması ve istihdam sağlanmasının ardından da 80 milyon lira bütçede net gelir artışı olacak. ‘ Mersin Anamur Alaköprü Barajı Sulama Projesi ‘’ ile sulama maliyetleri büyük ölçüde düşürülecek, verimlilik artacak ve bu sonuçlarda ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Sulamadaki verimliliğin artmasıyla birlikte de özellikle muz ve çilek ihracatında artış sağlanacak ‘’ dedi.

Veysel Eroğlu’nun açıklamalarına göre; projenin boru alımı ve sulama inşaatı olarak ayrı halde ihaleye gidilecek. Tüm yapım işlerini üstlenecek firmanın ihale süreci ise bu hafta içerisinde EKAP girişi yapılarak anlaşılacak. Projenin bitiminin ardından, bu proje kendini 5 yılda amorti edecek ve ayrıca barajın etkisiyle kurak dönemlerde dahi sulama suyu temin edilebilecek.

Ayrıca Sayın Eroğlu ‘ Baraj’da toplanan su ile KKTC’nin uzun vadeli su ihtiyacı karşılacak ‘’ dedi. Ayrıca barajdan elde edilen 75 milyon metreküp su, Akdeniz’e döşenen boru vasıtasıyla Girne’de inşaası tamamlanan Geçitköy barajına aktarılacağının ifadeleri kullanıldı. Projenin açılışının ise 17 Ekim’de Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın katılımıyla yapılacağı öğrenildi.

Editör: TE Bilisim