Kamuya yönelik yapılan alımlarda, en kritik bölümlerden birisi güvenlik soruşturması olurken konuyla ilgili önemli bir değişikliğe gidildiği duyuruldu. Görev almaya hak kazanan adaylar için son adımda yapılan güvenlik soruşturmasında, kamuda görev almaya engel teşkil edecek bir durum tespit edilmesi halinde, kişilerin alımları durduruluyordu. Konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yapılan başvurular sonrasında Anayasa Mahkemesi’nden kritik bir karar geldi.

Güvenlik Soruşturması İptal Edildi!

CHP tarafından AYM’e yapılan başvurularda, kişiler için yapılan soruşturmalarda mahkeme kayıtlarının incelenmediği ve sadece istihbaratın etkin olduğu vurgulanarak, bu sistemin değişmesini istedi. AYM tarafından yapılan değerlendirmeler sonrasında ise ilgili düzenlemenin iptal edilmesine karar verildi.

AYM tarafından yayınlanan dava dilekçesinde iptal ile ilgili belirtilen gerekçeler ise şöyle oldu;

  • Kamuya ataması yapılacak kişilerin, güvenlik soruşturması yapılması şartı ile güvenlik soruşturmasına tabi tutulduğu belirtilmişti.
  • Düzenlemede yapılan incelemelere göre güvenlik soruşturmasının nasıl yapılması gerektiğine dair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
  • Herhangi bir düzenlemenin ve şartın bulunmaması nedeniyle kişi hak ve özgürlüklerine yönelik çeşitli çelişkiler bulunmaktadır.
  • İlgili kural, Anayasa'nın 2., 7., 13., 70. ve 128. maddelerine aykırıdır.
  • Kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı ile bu durum çelişmektedir.
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasıyla elde edilen veriler kişisel veri niteliğindedir.
  • Güvenlik soruşturmasında hangi kurumların görevli olduğu, hangi belgelerin alınacağı, arşivlemenin nasıl yapılacağı, bilgilerin hangi amaçlarla kullanılacağı belirtilmemektedir. Ayrıca bu tür bilgilerin alınması, Anayasa'nın 13. 20. ve 128. maddeleriyle bağdaşmamaktadır.

AYM tarafından öne sürülen dava gerekçeleri ve iptal kararı ile ilgili detaylı bir açıklama yapıldığı gibi bundan sonraki süreçte güvenlik soruşturmaları yapılamayacak. Fakat alımlar için düzenlemelerin elden geçirilerek tüm eksikliklerin giderilmesi ve yeni düzenleme ile güvenlik soruşturmalarının yeniden yürürlüğe girmesi de mümkündür.

Editör: TE Bilisim