Son zamanlarda gündemde yer alan haberlerden biri de 2020 yılında yeni asgari ücret tutarı olup bu noktada asgari ücretin artmasını bekleyenlere üzücü bir haber geldi. Bu haberde asgari ücret üzerinden alınan vergide dilimin artmasından dolayı maaşlarda 28 ile 76 TL arasında bir azalma gerçekleşecek. Habertürk’ün haberine göre gelir vergisi dilimindeki artış sebebi ile çocuk sayısı olan ve asgari ücret ile çalışan işçiler bu azalıştan etkilenecek. İlgili haber detayı ise şu şekilde.

Asgari Ücretten Alınan Vergi

Ülkede uygulamaya konulan gelir vergisi kanununa göre gelir vergisi üzerinden 2019 yılı itibari ile 18 bin TL’ye kadar yüzde 15 vergi alınmaktadır. Bu tutarın 18 ile 40 bin TL arasında olması durumunda ise asgari ücretten yüzde 20 oranında bir vergi alınmaktadır. Ayrıca brüt tutar üzerinden de yüzde 14 sosyal sigorta pirimi ve yüzde 1 oranında da işsizlik sigortası primi alınıyor. Una göre net asgari ücret ise 1829 TL olarak kalıyor. Asgari geçim indirimi de bu tara eklenince 2020 TL olarak çalışanlara ödeniyor. Asgari geçim indirimi ise çocuklu ve bekar olma durumuna göre değişiyor.

Maaşı Azalacak Kesim

Gelir vergisinde bu yıl dilim artışı yapılması durumunda ocak ayından itibaren evli ve eşi çalışmayan, 3 çocuklu bir asgari ücret çalışanı 2 bin 155 TL ücret alırken, vergi dilimindeki artış sonrası ise 2 bin 046 TL’ye kadar bir azalış meydana gelecekbu noktada etkilenecek olan kesim asgari ücret indiriminden yararlanma durumuna göre değişiyor.

Editör: TE Bilisim