Aralıktan Sonra 20 Bin Atama Olacak Sağlık Bakanlığı

Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş 2015 yılında 20 bin personel alımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Detayların aralık ayında netleşeceğini belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş sağlık memuru alımından sağlık personelinin sorunları hakkında birçok konuda flaş açıklamalarda bulundu.

20 Bin Sağlık Personeli Alımı Aralık Ayında Netleşecek Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş Sağlık personeli alımı ile ilgili olarak “Biz 20 bin olarak hedefledik, ancak kesin rakam bütçe görüşmelerinden sonra netleşecek. Yönetim hizmetleri hangi personeli alacağımız konusunda çalışma yapıyor. Hem Halk sağlığı kurum başkanlığımız hem de Kamu Hastane Kurum Başkanlığımız da kendi çalışmalarını yapıyor. Hemşireler başta olmak üzere Yüksek okul mezunu adaylar arasından tercih yapacağız. Lise mezunları için de bir mevzuat hazırlıyoruz. Alımlarda Sağlık meslek lisesi mezunları arasından da değerlendirme yapacağız. Personel alım çalışmaları Aralık ortası gibi netleşecek. Açılan yeni hastanelerimizin ihtiyaçları da yıl sonu itibariyle netleşecek. Personel alımının hangi illere ve hangi bölgelere olacağını netleştireceğiz. Fakat alacağımız personel sayısı 20 bin olacak” dedi. Personel alımının hangi aylarda olacağının henüz belli olmadığını dile getiren Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Bu sayısın ne kadarı sözleşmeli ne kadarı memur olacak? Sorusuna da “Bunların hepsini Aralık sonu itibari ile netleştireceğiz.” Cevabını verdi.

Yeni Performans Sistemi de Aralık Ayında İlan Edilecek Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, performansa göre ödeme sisteminin gereksiz tetkik ve girişimsel işlemleri arttırdığı ve bu yolla sağlık giderlerini büyüttüğü ifade ediliyor. Bu şekilde yapılan ödemelerin personelin motivasyonunu etkilediği muhakkak. Fakat bir yönüyle olumlu olan bu işlemde döneminizde ayrıca bir çalışma yapılacak mı? Sorusuna ise “performans sisteminde adaleti sağlamak zorundayız. Elbette her sistemin artıları ve eksileri oluyor. Bu sistem çalışanların hakkını aldığı bir sistem. Aynı zamanda ek bir gelir kaynağı, biz burada sistemin adil olması için talimatımızı Kamu Hastane Kurum Başkanlığı'na verdik. Bunun yeniden değerlendirilmesini istedik. Performans dediğimiz havuzumuz var ve bunu personele dağıtıyoruz. Ancak bunu yaparken hakkaniyetli yapmak lazım. İşini az yapana çok verirsek adalet bozulur. Yeni yıla başlamadan önümüzdeki ay içerisinde yeni performans sitemini ilan edeceğiz. Acil serviste yoğun bakımda çalışan, kritik noktalarda nöbet tutan personelin döner sermayesini artırmayı planlıyoruz. Hekimlerin de tekrar klasifikasyonu yaparak hakkaniyetli bir duruma getirmeyi hedefliyoruz. 2014 yılı sonunda yeni performans sitemi yürürlüğe girecek.2015 Yıpranma Payında Düşük ve Yüksek Risk Grubu Ayrımı Olacak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan sağlık çalışanlarının yıpranma payı ile ilgili bir söz vermişti. Acaba bu konu ile ilgili çalışmalar devam ediyor mu? Sorusuna ise “bu konu hakkında çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Yıpranma payı ile ilgili ön çalışma tamamlandı. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile beraber bir çalışma yaptık. Artık Maliye Bakanlığı devreye girecek. 2015 yılbaşı itibari ile Sağlık çalışanlarına yıpranma payı konusunun meclise gideceğini düşünüyoruz. Hedefimiz büyün hekimlere ve bütün sağlık çalışanlarına yıpranma payı vermek ama bir de kırk saatten fazla nöbet tutan çalışanlara biraz daha pay verelim. Arkadaşlarımız bunun üzerinde de çalışıyor. Biliyorsunuz ki iki farklı kategori var. İlk olarak düşük orta risk gurubu diğeri de yüksek risk grubu. Bu nedenle daha adaletli bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Uzun süre nöbet tutan sağlık çalışanlarına araştırmalar sonucu daha adaletli bir dağıtım yapılacak. Yıl başında bu müjdeyi de verebiliriz.” Dedi.

Emekliliğe Döner Sermayeden Pay Ayırmayı Amaçlıyoruz Sağlık çalışanlarıyla ilgili orta ve uzun vadeli planlarınız nelerdir? Bu konuyla ilgili neleri hayata geçirmeyi planlıyorsunuz? Sorusuna Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş “ sağlıktaki 12 yıllık dönüşümde büyük bir ivme kazandı. Sağlık çalışanları bunun mimarıdır. 24 yıldır sağlık çalışanı olarak görev yaptık. Vatandaşın doktora ulaşımı 3lerdeyken, bu yıl 8’lere geldi. Bir yıl içerisinde hastaların hastaneye başvurusu hemen hemen üç kat arttı. Sağlık personeli bu yükün altından çok iyi kalktı. Hasta memnuniyeti de %30'lardan %70'lere çıkmıştır. Yine buradaki başarı sağlık çalışanlarınındır. Elbette yoğun bir çalışma periyoduna girdiler. Bundan sonraki dönemde sağlık çalışanlarımızın özlük hakları ile ilgili bizim ajandamız var. yıpranma payı başta olmak üzere çalışmalara başlanmıştır. Bundan sonrasında ise emeklilik hakları yani bizim sağlık çalışanımız emekli olduğunda rahat yaşayacağı bir ücret alması gerekiyor. Emekli olan bir hemşire ya da doktorun özel hastanelerde çalışması bir ekonomik ihtiyaçtan dolayıdır. Bu da bizim eksiğimizdir. Emeklilik hakları konusunda da başka bir çalışmamız devam ediyor. Sağlık personelinin döner sermayeden alığı payın bir kısmını emekli olduğunda direk maaşa yansıtmayı planlıyoruz. Döner sermaye payı emeklilikte hiçbir şekilde maaşa yansımıyor. Döner sermayenin en azından %30'unu maaşına ilave edilerek emekli olduğunda daha yüksek emekli maaşı ve prim alması için böyle bir çalışma planlıyoruz. Maliye Bakanlığı’ndan bu çalışma konusunda destek almak zorundayız. Bizim çalışmalarımız var ama devletinde bir maliye boyutu var. Yeni hastanelerimizle beraber personelin çalışacağı alanlar ve dinlenme alanlarını yeniden planlıyoruz. Sağlık personellerinin çalışma ortamını iyileştiriyoruz. Hala bir çok hastanede koğuş sistemi devam ediyor. 3 yıl içerisinde bunları kaldırmayı planlıyoruz.” Dedi.

Sertifikası Olana Daha Yüksek Döner Sermaye Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Nöbet ücretleri konusunda devam eden bir çalışma var mı? Sorununa ise ; “ çalışmalarımız nöbet ücretleri konusunda da devam ediyor. Nöbet tutan sağlık çalışanlarına kayda değer bir nöbet ücreti verelim ki nöbete teşvik edelim. Elbette bunların hepsi maliye boyutlarında mücadele verdiğimiz hususlar. Bazı sertifikasyonlar konusunda bir sağlık eğitim merkezi kuruyoruz. Bu merkezin İzmir’de olması konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hekimlerimiz, sağlık personelimiz ve hemşirelerimiz ara eğitimlerini burada alsın kendilerine gelişme olanakları verelim ve sertifika verelim. Yine bu sertifika alanları döner sermaye açısından kendini geliştirmiş olan personelimize daha üst limit döner sermaye verme konusunda da çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Editör: TE Bilisim