Pandemi ile birlikte ekonomik anlamda zorlanan vatandaşlara yönelik sosyal yardımlar sunulmaya devam ediyor. Bu konuda yeni gelişmelerden birisi ise barınma yardımı oldu.

Barınma yardımı nedir?

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklama ile birlikte duyulan bu gelişme sayesinde ev yapacak, mevcut evini onaracak vatandaşlara belirli oranlarda destek sağlanacak. Üstelik bu konudaki çalışmalar da tamamlanmış durumda. Vatandaşların bu imkanlardan yararlanabilmesi adına oturulmayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşaması, evlerin bakım ve onarımını yapamayacak durumda olmaması, betonarme ev yapmak istemesi ya da prefabrik ev yapmak istemesi gerekecek. Bu kişilere yönelik ayni ve nakdi olarak yardımlar yapılabilecek.

Barınma yardımı şartları neler?

Yardımlardan yararlanabilecek olan kişilerin uyması gereken kriter ise hane içinde kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 1/3’ünden düşük olması, yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile olma gibi farklı şartlardan birine haiz olunması ve ev yapılacak olan arsanın tam hissesine sahip olunması.

Bu imkanları şartları taşıyan vatandaşlara ev onarımlarında 20 bin TL, prefabrik ev yapımlarında 30 bin TL ve betonarme ev yapımlarında ise 40 bin TL'ye kadar maddi destek sağlanacak. İlgili şartları taşıyan ve devlet desteği almak isteyen vatandaşlar ise mevcut durumunu gösteren belgeler ile birlikte bölgelerindeki Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlüklerine, Sosyal Yardım Ve Dayanışma Vakıflarına başvurularını iletebilecek.

Müracaatlar yapıldıktan sonra gerekli desteği alabilecek olan vatandaşlar şartları taşıyor olması halinde bu fırsatlardan yararlanabilecek. Başvurusu kabul edilen vatandaşlar için gerekli olan süreç başlatılacak ve sonrasında ev ile ilgili yapılabilecek her türlü çalışma da yine takip edilecek. Bu açıdan vatandaşların aldıkları ücreti farklı alanlarda kullanması gibi bir durum söz konusu olmayacağı gibi bu şartlara uygun olmayacak davranışlarda bulunanlara yönelik de gerekli cezai işlemler uygulanabilecek.

Editör: TE Bilisim