Ülkemizde 65 yaş üstü bireyler için devlet tarafında sunulan hizmetlerden biri de aylık ödemesi olup, ilgili şartları sağlayan 65 yaş üstü vatandaşların bu ödemeden yararlanmaları mümkündür. İlgili ödemeye ilişkin vatandaşların sağlaması gereken başvuru şartları ve diğer detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Başvuru Şartları?

Devlet tarafından 65 yaş üstü vatandaşlara sağlanan aylık ödemesi ile bu yaş sınırını dolduran ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayanlara sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra sağlanması gereken başvuru şartları ise şu şekildedir.

Yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılıyor. Buna göre; kişi başına gelir 701 liranın altındaysa aylık bağlanır. Eş ve başvuran kişinin geliri toplamı 1.402 lirayı aşıyorsa aylık bağlanmamaktadır. Aynı zamanda emekli olanlar bu olanaktan yararlanamamaktadır. 65 yaşını doldurmuş olmak ve sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir ve aylığı olmamak da sağlanması gereken temel şartlardan.

Nereye Başvuru Yapılır?

Başvuru vatandaşın ikametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (kaymakamlık) yapılmakla birlikte başvuru 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. 65 yaş aylığı 1 Ocak itibarıyla 672 TL’ye çıkı. Aralık 2019’da 637 TL’ydi. Üç ayda bir yapılan ödeme artık her ay yapılmaktadır. Son olarak ise ödemeler 0-5 arası olanlar 5’inde, 1-6 arası olanlara 6’sında, 2-7 arasında olanlara 7’sinde, 3-8 olanlara 8’inde, 4-9 arası olanlara ise ayın 9’unda gerçekleşmektedir.