4D statüsünde taşeron işçilerin alınmaya başlanması ile birlikte ortaya çıkan pek çok hak kaybı, taşeron işçiler için uzun zamandan beri büyük bir sorun yaratmış durumda. Hükümet tarafından bu konuda henüz somut bir adım atılmadı gibi önümüzdeki günlerde yapılacak toplu iş görüşmeleri ile birlikte taşeron işçilere beklenen hakların verilip verilmeyeceği ya da beklentilerin karşılanıp karşılanmayacağı belli olacak.

4D’li taşeron işçilerde sendikadan önemli açıklama

Bu konuda bugüne kadar pek çok önemli gelişme yaşanmazken bugün Öz Büro İş Sendikası tarafından yayınlanan resmi basın açıklaması da morallerin daha da artmasını sağladı. Yapılacak görüşmelerdeki en önemli gündem maddelerinden bir tanesi taşeron çalışan işçilerin yeni statüsü öncesindeki elde etmiş olduğu hakların yeniden iade edilmesi. Öyle ki kadroya alınmadan önce çok daha yüksek maaşlar ile çalışan bu işçiler, kadro sonrasında daha düşük maaşlar ile çalışmaya başlamıştı. Bu nedenle çalışanlar kadroya geçtiği ilk gününden itibaren bu konuda yeni bir düzenleme yapılarak hakların iade edilmesini istiyor.

Yüzdelik dilim düzenlemesi ile bu durumun çözümlenmesini isteyen çalışanlar için yüzde yirmi oranında bir ücret düzenlenmesi bekleniyor. Taşeron işçilerin yüzdelik dilim düzenlenmesi ile ilgili mahkemeye de süreçler yansımaya başlarken yapılan ilk görüşmelerde sonuç çalışanlar lehine olmuştu. Bu nedenle sendikaların baskısı ile birlikte TİS görüşmelerinde yüzdelik dilimde bir artış yapılması istenecek. Bugün yayınlanan basın açıklamasında da herhangi bir mağduriyet yaşanmaması ve sürecin uzamaması adına gerekli düzenlemelerin yapılması istenirken, aksi halde kamu çalışanları tarafından durumun tek tek mahkemeye götürüleceği ve bu mahkeme ile istenen hakların elde edileceği ifade edildi.

Editör: TE Bilisim