25 yıl evli kalan kadınların emekli olmasına yönelik kanun teklifi birçok kişinin merakla bu teklifin kabul edilmesi için bekleyişe sebep olmuştu.Konu ile ilgili olarak ise gündemde yer alan habere göre ev işleri ile uğraşan kadınların 25 yıl evli olmaları durumunda emekli olma hususu daha önce de gündemde yer almış olup özellikle teklifin TBMM’ye sunulması sonrasında ise umutlar arttı. İşte o teklif ve detayları.

Kanun Teklifi Verildi

Son zamanlarda gündemden düşmeyen, sigortalı olmayan ev kadınlarının emekli olabilmesi için Meclis’e kanun teklifi verilmesi oldu. Buna göre ilgili teklifin mecliste kabule dilmesi durumunda evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan kadınlar faydalanabilecek. Sonuç olarak ise evde bulunan ve çalışmayan ev hanımları da emekli olabilecek.

Kanun teklifi Metninde ise “Bu kanun teklifi düşük gelirli hanelerde primleri ödeme imkanı olmadığı için herhangi bir şekilde sigortalı olamayan ve belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şu an sigorta ile bağı bulunmayan ve prim ödeyemeyen ev kadınlarının yaşlılık aylığı alabilmelerinin önü açılmaktadır” ifadeleri oluşturmakta olup teklife göre SGK’sı olmayan ve 25 evli kalan kadınlara emeklilik yolu açılmış olacak.

Kimler Yararlanacak?

Buna göre sağlanması gereken şartlar arasında: Sosyal Güvenlik Kurumu ile herhangi bir bağ olunmaması, evlilik süresinin 25 yıl ve daha üzeri olması ve belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şu an için Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağın bulunmaması şartlarıdır.