TBMM Genel Kurulunda da gündem olan bireysel emeklilik 2020 yılı mali bütçeye ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, emeklilik sisteminde değişiklik olacağını belirtmişti.

Cari açığın kapatılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Strateji ve Bütçe Başkanlığı düğmeye bastı. 2020 yılı itibari ile bireysel emeklilik de yeni bir dönem başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından da program onaylandı. Program içerisinde dünya ekonomisine ilişkin temel göstergeler yer alırken, gelişmelere de yer verildi. Bütçe açığı için yapılan Meclis sunumunda Bakan Albayrak açıklama yaptı.Bakan Albayrak, mali açığı kapatmak için, yeni emeklilik sistemi ile reforme edilmesini oldukça önemli gördüklerini belirterek. Yapısal Dönüşümün adımları içerisinde yer alan bu reform için daha sürdürülebilirbir emeklilik sistemi ile vatandaşların hizmetine sunacaklarını belirtti. Konuyla ilişkili olarak bu süreç kapsamında, tasarruflarla ülke içimüdahalelerde ve dış müdahalelerde ülke ekonomisinin daha güçlü hale getirilmesini ön görmektedir.

Yeni Emeklilik Sisteminde Yaşanan Değişiklikler

Yeni sistem programına dair 2020 hedefleri ise 403 sayfadan oluşan listede yer almaktadır. Programın hedefine göre bireysel emeklilikte otomatik katılım ile gerçekleşecek yeni sistemde yaşa göre değişecek devlet desteği verilecek.Yeni dönem emeklilik sistemi ile sağlık, eğitim ve evlilik sebebi ile emeklilik sisteminden çıkmadan nakit para çekme imkanı olacak. Ve bireysel emeklilik ile gençlere sağlanacak devlet katkısı ise artırılacak. Emeklilik sistemi ile ülke içi tasarrufların artırılması hedeflenmektedir. Hem iç tasarruf hem dış tasarruf çalışmaları uluslararası sermayede etkileşimi artırmak istenilmektedir.

Editör: TE Bilisim