Çalışanların emekli olması için sırası ile yaş, sigorta başlama tarihi ve de prim gün sayısı şartlarını sağlaması gerekmektedir. 2020 SGK mevzuatında da yer alan 1800 gün ile erken emeklilik ise malulen emeklilik sayılmakla birlikte ayrı birtakım şartları sağlayan bireylerin bu sistemden yararlanmaları mümkün olmaktadır.

1800 Emeklilik Şartları

1800 gün ile malulen erken emeklilik için çalışanların en az 10 yıl herhangi bir SGK kolunda çalışmış olması, bu 10 yıllık çalışma süresi içerisinde en az 1800 gün prim ödemesi gerekmektedir. Aynı zamanda sağlık kurulu tarafından iş gücü kaybının yüzde 60 olduğunu gösterir rapor, malullük durumundan sonra işten çıkmış olması, prim borcunun bulunmaması şeklinde yer almaktadır.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Hali hazırda ülkemizde daha düşük ile erken emeklilik farklı durumlarda mümkün olmakla birlikte bu durumlardan biri de hem engelli hem de hastalık nedeniyle işgücü kaybına uğramış kişilere sağlanan erken emeklilik olanağı. Malulen erken emeklilik için olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu olup be belge il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvuru yaparak alınıyor.

Malulen emekli olan bireylerin emeklilik maaşı 9000 günden az olan ödemeler ve bugünden fazla olan ödemeler dikkate alınmakta olup maaş ödemeleri 1800 günden gerçekleşmemektedir.