Türkiye’de sıfır araç üretiminde yaşanan sorunlar, ikinci el araç piyasasında ciddi bir hareketlilik yarattı. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda devletten bu konuda hamle ortak beklenti olurken yayınlanan ikinci el araba yönetmeliği ile birlikte fiyatlara da müdahale edileceğinin ilk sinyalleri verildi.

Düzenlemede ne var?

Düzenlemelerde özellikle dikkat çeken detaylardan bir tanesi yetki belgesi olmayan kişilerin hiçbir şekilde ticari olarak bu işlemleri yapamayacağı. Bu anlamda yetki belgesi olmayan kişiler, araç alım ve satımı yapamayacak. Şu anda piyasada çok fazla kişi alım ve satım yaptığından dolayı kar elde etmek isteyen kişiler nedeniyle araç fiyatlarında daha da yüksek zamlar ve artışlar yapılıyor.

Yetki belgesi olan kişilerin piyasada kalması ile birlikte daha az kişi olacağından dolayı fiyatlarda normalleşme yaşanabilecek. Bununla birlikte alınan önlemler sayesinde yetkisiz satış yapan kişiler de piyasadan çekilecek. Araçların satışa çıkarıldığı dönemde aracı satan yapan firmaya da kişinin yetki belgesine sahip olup olmadığı, araç belgeleriyle kolayca görülebilecek. Araçlar için hazırlanan tanıtım kartında tüm bu detaylara yer verileceği gibi internet üzerinden yapılacak ticaretlerde de yine benzer garanti ve evrak bilgileri sunulacak.

Piyasa fırsatçılarına izin verilmeyecek

Artışlardaki en önemli nedenlerden bir tanesi olan araçlar ve mevcut fırsatları değerlendirmek isteyen kişiler, bu sayede piyasadan çekileceği gibi balon fiyatlarda artık eskisi gibi olmayacak. Araç piyasasına yönelik yapılan bu düzenleme şu anda sektör temsilcilerinde de ciddi bir memnuniyet yaratmış durumda. Yetki belgesi alan, ticari bir işletme açarak tüm bunların masraflarını karşılayan kişiler, yetkisiz satış yaparak daha fazla para kazanma imkanı bulunan kişilere karşı da bir güvence elde etmiş olacak. Bu işlemler Ağustos ayı itibarıyla resmiyet kazanacağı gibi bu tarih sonrasında piyasanın da normal seyrine dönmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim