Ülkemizde çalışan binlerce vatandaşın emekli olmak için kanunda yer alan temel 3 şartı sağlaması gerekiyor. Bunlar sırası ile yaş, sigorta başlama tarihi ve de prim gün sayısı olarak yer alıyor. Burada Yeni Ekonomi Programı içerisinde de yer alan bir faktörde bazı unsurları bulundurmaları durumunda bireyler 1800 gün ile emekli olabiliyor. Birçok ülkede de benzer bir sistemin bulunduğu bilinmekte olup bu yeni sistemin uygulanması ile Yeni sistemde emekli olan çalışanların maaşlarında herhangi bir kayıp yaşanmadan ikinci maaş almaları hedefleniyor.

Düşük Prim ile Emeklilik Şartları

Hali hazırda ülkemizde daha düşük ile erken emeklilik farklı durumlarda mümkün olmakla birlikte bu durumlardan biri de hem engelli hem de hastalık nedeniyle işgücü kaybına uğramış kişilere sağlanan erken emeklilik olanağı. Malulen erken emeklilik için olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu olup be belge il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvuru yaparak alınıyor.

1800 Gün Şartı

1800 gün ile malulen erken emeklilikte bireylerin çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelemesi, bunun yanında da en az 1800 gün prim ödemesi gerekiyor. Malul kişinin en az 10 yıl sigortalı olması da aranan diğer bir şart olarak belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim