Pandemi süreci ile Türkiye'de başlayan kredi faiz hareketlerinde yeni bir gelişme daha yaşandı. 10 banka tarafından arka arkaya yapılan açıklamalar ile birlikte ihtiyaç kredisinde uygulanan faizlerde indirime gidileceği belirtildi. Kredi faizlerinin düşmesi ile birlikte pandemi sürecinde maddi zorluk yaşayan kişilerin daha uygun faizler ile kredi kullanabilmesi hedeflenirken, bankalar tarafından yapılan açıklamalarda mevcut faiz oranları ve kredi seçeneklerine de yer verildi.

Krediye yoğun talep!

Özellikle hükümet tarafından kamu bankaları aracılığı ile başlatılan kredi düşük faizli kredi imkanında vatandaşların yoğun bir şekilde bu kredilere talep göstermesi, kamu bankalarının dışında da pek çok özel bankanın faizleri düşürme eğilimine gitmesini sağladı. Bu kapsam dahilinde yapılan son açıklamalar ile birlikte ihtiyaç kredilerinde faiz oranları 0.49’a kadar düşürüldü.

Kamu bankalarında durum ne?

İhtiyaç kredilerinde ilk hamle kamu bankalarından geldi. Kamu bankaları tarafından yapılan açıklamalarda ihtiyaç kredilerindeki faizlerin 0.49’a çekildiği belirtildi. Üstelik geliri 5 bin TL ve altında olan vatandaşların kredi başvurularının büyük oranda kabul edileceği ve bu bakımdan vatandaşların kamu bankaları üzerinden ihtiyaç kredisi konusunda destek alabileceği belirtildi.

Bu açıklamaların ardından özel bankalar tarafından da açıklamalar yapıldı. Bu açıklamalardan ilki Akbank tarafından gerçekleştirildi. Akbank yaptığı açıklamada yüzde 0.99 faiz oranı ile vatandaşlara ihtiyaç kredisi verileceğini vade süresinin de 60 aya çıkarılacağını belirtti. ,Açıklama yapan bir diğer banka ise QNB Finansbank oldu. QNB Finansbank 60 aya kadar vade imkanı yüzde 0.89 oranından KREDİ verileceğini açıkladı. Şekerbank’ta bu oran 0.79, ING Bank'ta 0.79. TEB ise 0.89 üzerinden uygun faiz ile kredi vereceğini duyurdu.