2021 yılı için kamuya 100 bin memur ve personel alımı yapılacağı belirtiliyor. Peki bu haberlerin gerçeklik payı nedir, dağılımlar nasıl olacak? Buna göre 2021 yılı için 100 bin kişinin istihdamının sağlanması hedeflenmektedir ancak sayının kesinlikle dolması ya da dolduğunda başka personel alımı yapılmaması gibi bir durum bulunmuyor.

60 Bin Alınacak Denilmişti

Örneğin 2020 yılı için 60 bin personel alımı konuşuluyordu fakat 40 bin öğretmen ataması, 7 bin polis alımı, 14 bin sağlık bakanlığı işçi alımı, 12 bin sağlık bakanlığı personel alımı, doktor ataması, 10 bin astsubay ve subay alımı, KİT kurumlarının 5 bine yakın işçi alımı ve üniversitelerin 5 bine yakın personel ve işçi alımları, çok sayıda sözleşmeli er alımı, 2 bin 500 merkezi ataması, 4 bine yakın açıktan mühendis, İİBF atamaları, ile beraber 2020'de kamuya 100 binden fazla memur ataması gerçekleştirildi.

100 Bini Geçebilir

2021 yılında da atamaların 100 bini geçebileceği ön görülmektedir. Öğretmen, sağlık personeli, polis, subay, astsubay, uzman çavuş, sözleşmeli er, mühendis, işçi vb. gibi kadroların atamaları ile beraber yine çok sayıda personeli yerleştirilmesi bekleniyor. Yani sayının 100 binde sabit kalması gibi resmi bir durum yoktur. 100 bin ön görülen rakamdır.

Neden Öğretmen ve Sağlıkçı Çok Alınır?

Genel olarak eleştiriler öğretmen ve sağlıkçıların fazla atanmasına yönelik gelmektedir. Ancak unutulmaması gereken nokta şudur ki 1 milyon öğretmen ve 1 milyon sağlık personeli kamuda istihdam ediliyor. Sayı oldukça büyük olduğu için hem öğretmen hem de sağlıktan ortalama 30 bin - 50 bin arasında personel emekli olmaktadır. Üstüne her sene 20 bin yeni derslik yapılmakta yine binlerce sağlık odası da hizmete açılmaktadır. Bu durumdan dolayı atamaların hem emekli oranını karşılaması hemde yeni odaların personeller ile doldurulması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı öğretmen ve sağlık atamalarına yoğunluk veriliyor.

Uzman Çavuş Alımı Artabilir

Uzman çavuş alımı uzun süredir yapılmıyor, MSB'nin ilan yayımlanması beklenmiyor ancak Jandarmanın ortalama 10 bin civarında uzman çavuş alımı yapması beklenmekte olup subay ve astsubay kadroları ile birlikte 20 bin - 25 bin bantlarda askeri personel kadrosuna atama beklenmektedir.

İİBF ve Mühendis Alımları Artacak Mı?

Mühendis ve İİBF atamaları merkezi atamadan hariç olara açıktan atama yöntemi ile yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı adayların merkezi atamaları kaçırmaması gerekiyor. Örneğin Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sadece ilgili bölümlerden mezun olanlar için kadro çıkartıyor adayların az alımları olmasından dolayı açıktan atamaları kaçırmaması gerekmektedir. Yine kamu bankaları alımlarını çok büyük oran ile İİBF ve mühendislerden karşılamaktadır. Buralarda görev yapmak isteyen adayların yine bu ilanları da kaçırmaması gerekmektedir. Memur atamalarından ilk haberdar olmak için aşağıdan mobil uygulamamızı indirebilirsiniz.

İşin Olsa Android Uygulamasını Buradan

İşin Olsa İOS uygulamasını Buradan

Editör: TE Bilisim