Ülkemizde öğretmenlik ve sağlık meslekleri kadar ilgi gören bir diğer meslek grubu da mühendisliktir. Farklı alanlarda birçok mühendislik bölümü bulunmakta olup adaylar farklı doğa bilimleri alanlarında mühendislik yapabilmektedir. Fakat Türkiye’de bazı mühendislik alanları bireyler tarafından daha fazla tercih edilmekte olup ayrıca bu alanların en çok getiriye sahip olduğu alanlar olduğu ifade edilmektedir. Haberimizin devamında bu alanlara ilişkin detaylar ve bilgiler yer almaktadır.

Türkiye’de Hangi Mühendislikler Tercih Ediliyor?

Türkiye’de mühendislik bölümleri arasında en çok tercih edilen bölümler sıralama olmaksızın şu şekildedir:

  • İnşaat Mühendisliği,
  • Makine Mühendisliği,
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği,
  • Bilgisayar Mühendisliği,
  • Gıda Mühendisliği,
  • Endüstri Mühendisliği şeklindedir. Özellikle ilgili bölümlerin üniversite puanları ve kontenjan doluluğu oranlarına bakıldığında en çok tercih edilen bölümler olduğu görülmektedir.

Mühendis Nasıl Olunur? Şartlar Nelerdir?

İlgili bölümler başta olmak üzere mühendis olmak için öncelikle üniversitelerin ilgili 4 yıllık mühendislik bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra çoğu zaman İngilizce hazırlık gerektiğinden dolayı eğitim yılı 5 yıla çıkabilmektedir. Mezun olan adaylar o alanda mühendis sıfatını almaktadır. Bu doğrultuda hem devlette hem de özel kurumlarda istihdam edilme olanakları bulunmaktadır.

Mühendislik Maaşları Ne Kadar?

Kamuda makine mühendisi olarak görev yapan bir aday 5.000 – 6.500 TL, Endüstri Mühendisliğinden mezun bir aday ise Özel Sektörde nitelikleri sağlaması durumunda 1.400-7500 TL maaş alırken Kamuda2.700-6.100 TL maaş alabilmektedir. Yazılım Mühendisliği mezunları genel olarak 1.400-4.000 TL arasında maaş alabilmekte olup Elektrik Elektronik Mühendisliği Özel sektör, kamu kurumlarında görev alabilmekte olup 2.700-10.000 TL, İnşaat Mühendisliği mezunu adaylar Özel sektör, kamu sektöründe istihdam edilebilmekte olup Özel sektörde 1.750-2500 TL Kamuda 2850-3100 TL maaş alabilmektedir.