Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon oranı ile birliktetemmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zam oranları ve tutarlar da kesinleşti. Bu haberin yanı sıra memurlara ödenek olan bir unsur da ek ikramiye farkı olarak bilinmekte olup buna göre memur olarak çalışan ve emekliye ayrıldıktan sonra aylık alınması halinde SGK tarafından ödenen bir tutarı ifade etmektedir.

Özellikle memur emeklilerine ödenen bu tutar emekli ikramiyesi içerisinde aylığın bağlanma tarihinden itibaren kanunda yer alan katsayılara esas alınarak hesaplanan tutar üzerinden ikramiye farkı verilmektedir.

Kimler İkramiye Farkından Yararlanır?

İkramiye farkı ödemesi hükümlerinin yer aldığı 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 89. Maddesi gereği bu sistemden:

- Kanunlar ile belirlenen bekleme sürelerinin bitiminden sonra kadrosuzluk sebebi ile emekliye ayrılanlar,

- Yaş hadlerinden dolayı emekli olan vatandaşlar,

- Memur olarak görevli sayılırken vazife malullüğü kapsamına giren kişiler ile birlikte,

- Memur olarak görev yapıyor iken vefat etmiş olan kimselerin hak sahiplerinin bu sistemden yararlanabileceği ifade edilmiştir.

Bu kapsamda Ocak ile 14 Haziran 2019 tarihleri arasında ilgili şartları sağlayıp emekli olanlara bu ikramiye farkı ödenmekle birlikte temmuz ayında maaşa yansımaktadır. 2018 Ocak ayı itibari ile 500.000 TL emekli ikramiyesi alan biri temmuz ayında%6 katsayı hesabı ile birlikte30.000 ₺ ikramiye farkı alacaktır. Bir sefer yapılan bu ödeme şartları sağlamayan memurlara ödenmemektedir.

Editör: TE Bilisim