İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Mayıs ayının başında yapılan bir açıklamada Jandarma Genel Komutanlığı'nda görevlendirilmek üzere 25 bin uzman erbaş alımı yapılacağı duyurulmuştu. Yapılan bu açıklamanın neticesinde uzman erbaşların JÖH, JÖAK ve JOPER biirmlerinde görevlendirileceği de ifade edilmişti.

TARİH NETLEŞMEDİ

Açıklama yapılmış ve alım yapılacağı duyurulmuşsa da henüz tarih ya da diğer detaylarla ilgili bir duyuru yapılmadı. Aradan geçen süre içerisinde yaşanan en ilginç gelişmeyse artık PÖH alımlarının açıktan yapılmaması ve meslek içi geçiş sistemine başlanması olarak öne çıktı.

PÖH olmak isteyen adaylar eskiden doğrudan bunun için başvuru yapabilirken artık önce polis olmaları daha sonra PÖH'e geçiş yapmaları gerekiyor. JÖH içinse henüz böyle bir gelişme olmasa da çeşitli soru işaretleri mevcut.

JÖH OLMA ŞARTLARI

Aşağıda geçmiş yıllarda sağlanması beklenen şartlar yer almaktadır, ilan açıklandıktan sonra çeşitli şartlarda değişiklikler olabilir. Adayların en büyük tepkisi ve isteği yaş şartının esnetilmesidir.

1-) T.C. vatandaşı olmak.

2-) Adayların en az lise mezunu veya lise dengi okul mezunu olması gerekmektedir veya yurt dışında bulunan dengi bir okuldan mezun olması gerekmektedir.

3-) Adayların askerlik hizmetini tamamlamış olması veya JÖH başvurusu yaptığı tarihte askerliğini yapıyor olması gerekmektedir.

4-) Adayların 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile 25 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. ( 1 Ocak 1991 tarihinde ve daha sonra doğan adaylar)

5-) Adayların yaptığı başvuru müracaatının yapıldığı ilk gün itibari ile terhisinin üzerinden 3 yıldan daha fazla bir sürenin geçmememiş olması gerekmektedir. ( 5 Eylül 2013 tarihinde ve daha sonrasında terhis olanlar)

6-) Bütün sınavları başarı ile geçen adayların Sağlık Yeteneği Yönetmeliği uyarınca sevk edildikleri hastanelerden komando uzman erbaş olur veya uzman erbaş olur izinli sağlık raporu almaları gerekmektedir.

7-) Adayların en az 164 santimetre boyunda olması gerekmektedir. Adayların kılavuzda belirtilen boy ve kilo oranları tablosunda belirtilmiş olan değerler içerisinde bulunmaları gerekmektedir. Adayların boy uzunluğu çıplak ayaklı olarak ölçülmektedir. Adayların ağırlıkları/kiloları ise spor şortu veya eşofman ile ölçülmektedir.

 Adayların daha önce TSK bünyesinde subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş veya askeri öğrencilik ile ilişiğinin kesilmemiş olması gerekmektedir.

9-) Adayların vücut yapıları düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziki görünüşü kusursuz olması gerekmektedir.( Adayların, göğüs kafesi, omurgada şekil bozukluğu bulunmaması, işitme ve görmede hiçbir kusuru bulunmaması, gözlük, lens ve işitme cihazı kullanmaması, renk körü ve düz taban olmaması, vücudunun hiçbir yerinde yara, dövme, yanık ve ameliyat izi bulunmaması gerekmektedir. Adayların Türkçe’yi kusursuz konuşması, dilinde pelteklik olmaması,tutukluk ve kekemelik gibi konuşma özrü/engeli bulunmaması gerekmektedir.)

10-) Adayların güvenlik soruşturmaları olumlu olarak sonuçlanması gerekmektedir.

11-) Askerlik hizmeti sırasında üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir ve üste fiilen taaruz, fesat ve isyan suçları ile 22.05.1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunun 148. maddesinde belirtilen suçlardan hükümlü bulunmaması gerekmektedir.

12-) Adayların taksirli suçlar haric olmak üzere, affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş ya da ertelenmiş e adli sicilden çıkarılmış olsa dahi bir cürümden hükümlü bulunmaması gerekmektedir.

13-) Adayların tutum ve davranışları ile yasa dışı görüşleri benimsememiş ve bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya bu gibi faaliyetlere karışmamış olması gerekmektedir.

14-) Adayların Türk Silahlı Kuvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş, askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış tutum ve davranışları ile yas dışı siyasi, yıkıcı ve bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş olması gerekmektedir.

15-) Adayların, Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için 1 Ocak 2017 tarihine kadar terhis olabilecek durumda olmak ve Birlik Komutanlıkları tarafından düzenlenen Nitelik Belgesi almış olması gerekmektedir.

16-) Adayların ,1 Ocak 2017 tarihinde silah altında bulunmaması gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim