Türkiye İŞ Kurumu tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de farklı iş kollarında olmak üzere halen 329 bin açık iş ilanının mevcut olduğu açıklandı. Buna göre kadınlar ve erkekler için en çok alımın yapıldığı meslek kolları, iller ve diğer detaylar da iş arayan bireyler ile vatandaşların bilgisine sunuldu. Çalışmaya göre gelecek 10 yıl içerisinde en çok alımın yapılacağı meslekler de ifade edildi. Türkiye İş Kurumu tarafında sunulan çalışmanın detayları ise haberimizin devamında yer alıyor.

10 Yılda Değerlenecek Meslekler

Hürriyet Gazetesi’nin yer verdiği Türkiye İş Kurumu tarafından yapılan çalışmada gelecekte 3 boyutlu katı model teknikeri-mühendisi, üretim mühendisi-render uzmanı, bilişim uzmanı, biyomedikal mühendisliği, bütünleyici tıp uzmanı, drone operatörü, e-pazarlama elemanı, endüstriyel otomasyon teknikeri, hibrit araç uzmanı, homolagasyon uzmanı, iklimlendirme teknikeri, novasyon mühendisi, nano teknoloji mühendisi gibi meslekler değer kazanacak.

İmalatta İş Açığı

Sunulan raporda ayrıca imalat sektöründe 117 bin 135, toptan ve perakende ticaret sektöründe 76 bin 71, konaklama ve yiyecek hizmeti sektöründe 41 bin 506, inşaat sektöründe ise 18 bin 238 açık iş bulunuyor. Türkiye’deki her 100 işyerinden 8.4’ünde açık iş varken, en çok açık iş olan 10 meslek, “dikişçi, garson, satış danışmanı, üretim imal işçisi, temizlik görevlisi, ayakçı(tekstil), pazarlamacı, sevkiyat görevlisi, konfeksiyon işçisi ve kasiyer” olarak sıralandı. Yükseköğretim mezunları için açık iş olan ilk 10 meslek ise, ‘pazarlamacı, yazılım mühendisi, satış danışmanı, makine mühendisi, muhasebeci, ithalat-ihracat sorumlusu, İngilizce öğretmeni, ön muhasebeci, bilgisayar mühendis ve zihinsel engelliler öğretmeni’ şeklinde yer aldı.

Editör: TE Bilisim