Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bağlı İŞKUR kamu kurumları ile özel firmaların personel istihdamlarını katkı sağlamaya devam ediyor. Bir çok kamu kurumu İŞKUR üzerinden açıklamış olduğu açık iş ilanlarına başvurular elektronik ortamda yapılabiliyor. Adaylar daimi ve geçici süredeki istihdamları için başvuru tarihinden önce İŞKUR e-şube portalından ya da ALO 170 hattını arayarak başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.

İŞKUR'un istihdam paketlerinden bir tanesi de eğitim programlarıdır. Açıklanan eğitim programlarına başvurularını gerçekleştiren adaylar aldıkları eğitimler sayesinde istihdam garantili bir şekilde meslek sahibi de olabiliyorlar. Ayrıca eğitim süresince bu kişilere günlük 108 TL'ye kadar bir ödeme yapılabiliyor. Eğitim süresince kursların niteliğine göre bir maaş hakları da bulunmuş oluyor. İŞKUR istihdam garantili eğitim programlarının detayları şu şekildedir.

İŞKUR işbaşı eğitim programlarına başvuru şartlarından bazıları şu şekildedir;

Adayların yaş şartlarında en az 15 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. Ayrıca İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak, iş yerinin 1. ve 2. dereceden kan ya da kayın hasmı olmamak gerekmektedir. Sosyal Güvenlik kurumlarından emeklilik aylığı almıyor olmak daha önce iş ve meslek danışmanı hizmetlerinden faydalanmış olmak. Program başlangıcından önceki son 1 ay içerisinde sigorta kollarında ait primi yatırmamış olmak, başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programa başvuru yapan yapılan işverenle çalışmış olmak ta gerekli olan diğer şartlar arasında sıralanmıştır.

İşbaşı eğitim programları ne kadar süre devam edecek?

Çalışmak isteyen adayların ilk başı eğitim programlarında günlük 5 ile 8 saat aralığında haftanın 6 iş günü toplamda 45 saati geçmeyecek şekilde düzenleniyor. Bu çalışanlar eğer imalat ile bilişim sektöründe göre alıyorlarsa en fazla 6 ay, muhabirlik mesleği için 9 ay. Eğer çalıştıkları alanlar çok tehlikeli meslekler ise bu mesleklerin Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin yazan asgari seviyeden fazla olmamak şeklinde çalışma süresi bulunuyor. Bu yukarı saymış olduğumuz meslek dışındaki tüm alanlarda en fazla 3 ay süreli eğitim programı suresi bulunuyor. Bir diğer ayrıntı ise 18 ile 29 yaş aralığındaki adayların ilgilendiren; yazılım sektörü içerisinde bulunan oyun geliştirme, bulut, bilişim, siber güvenlik alanlarında ise 9 aya kadar işbaşı eğitim programına dahil olabiliyorlar.

İşbaşı eğitim programlarında ne kadar ödeme yapılıyor?

Çalışanların iş başı eğitim programlarında bazı ödemelere de sahip olabiliyorlar. Başvurularını tamamladıktan sonra çalışmaya başladığından itibaren statülerine göre günlük olarak 108 lira 68 kuruş ödeme yapılıyor. Öğrenci ödemesi 81 TL 51 kuruş. Eğer bu çalışanlar işsizlik sigortası ödeneği alıyorlar ise 54 TL 34 kuruş bir gider ödemesi almaktadırlar.

Işbaşı eğitim programı başvuruları nasıl yapılır ve ne zamana kadar yatması gerekiyor?

Başvuru tarihleri için İŞKUR e-şube portalında yer alan işbaşı eğitim programları sayfasında tıklamak ve açık ilanlardaki son başvuru tarihlerini öğrenerek burada belirtilen tarihleri baz almak gerekmektedir. Her ilanın başvuru süresi değişmektedir

Adaylar İŞKUR üzerinden açıklanan programların belirtildiği süre içerisinde başka şeyler yapmış olması gerekiyor. Şu anda işkur üzerinden açıklanan iki farklı ilan bulunuyor. Bu ilan detayları şeklidir;

  • Otomotiv Montaj İşçisi
  • Sıhhi Tesisatçı

Düzce ili Gümüşova ilçesi Otomotiv montaj işçisi kadrosunda eğitim alımı yapılacak. Adaylar 1 Haziran 2021 tarihi ile 30 Kasım 2020 tarihleri arasında kurslarda görev alabilecekler. Malatya ili Battalgazi ilçesinde sıhhi tesisatçı ilanı için 1 Haziran ile 31 Ağustos tarihleri arasında görevlendirilecek. 73 gün süren eğitim programında en az 18 yaş en fazla 40 yaş aralığında olan erkek adaylar başvuru yapabilecekler. Diğer yandan eğitim şartlarındaki ilköğretim ile lisans mezunu arasında olmak şartı ile başvuru yapabilecekler.

Yeni açıklanan istihdam garantili iş başı eğitim programları hakkında daha fazla bilgi almak için işin olsa mobil uygulamasını indirebilirsiniz.

İşin Olsa

Editör: TE Bilisim