İş arayanların hem özel hem de kamu ilanlarına erişebileceği İŞKUR, sadece ilanları ile değil aynı zamanda kurs ve programları kapsamında da adaylara hem mesleki eğitim kazandırıyor hem de bu öğrenme sürecinde de bireylere gider ödemesi yapıyor, günlük olarak 60 TL’ye kadar ödeme yapan MEK kursları ile adaylar ilgili alanda mesleki eğitim görüyor ve sonrasında ise istihdamlı MEK kursu olması durumunda da özel sektörde istihdam ediliyor. Peki MEK kursları için başvuru şartları neler?

MEK Kursları Başvuru Şartları

İstihdam garantili ya da garantisiz olarak açılan MEK kurslarına katılarak meslek öğrenmek isteyen hem de aylık ücret almak isteyenlerin sağlaması gereken şartlar şu şekilde açıklanmıştır.

Kuruma kayıtlı işsiz olmak,15 yaşını tamamlamış olmak,Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,Kurumca aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,Emekli olmamak,Kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak şeklindedir.

Aynı zamanda açıköğretim öğrencileri ile tarım sektöründe isteğe bağlı sigortalı olanlar da kurslara katılabilmektedir.

Ne Kadar Ödeniyor?

MEK kursları kapsamında bireylere kurslara fiilen katıldıkları gün üzerinden ücret ödenmekte olup bu ücret sanayi sektörüne ilişkin kurslardan ise günlük 60 TL zaruri gider ödemesi, geleneksel mesleklere ilişkin kurs ise 40 TL, İstidam garantisiz kurslar ise 30 TL, İşte Anne projesi kapsamında da 0-15 yaş arasında çocuğu olan ve İş Kulübü avantajlarından faydalananlardan ise 95 TL ödeme ve 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği ödemesi yapılmaktadır. Aynı zamanda sigortalar da ödenmektedir.

Başvuru Şekli

MEK Kursları Türkiye genelinde birçok ilde bulunmakta olup bu kurslara kaydolmak için https://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx?ProgramTur=1 adresinden Kurs Türü seçeneğini “MEK/İSTİHDAM GARANTİSİZ” ya da “MEK/İSTİHDAM GARANTİLİ” seçmeniz gerekmektedir. Daha sonra ara tuşuna basıldığında tüm kurslar listelememekte ve online başvuru yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim