Günümüzde birçok ev hanımı bulunmakla birlikte çoğu kendi emeklerini satışa çıkararak aile bütçesine destek olmaktadır. Bu noktada belirli bir işte çalışmayan, el emeği ürünlerini satan ve emeklilik hayali kuranlar için çeşitli koşullarda artık emeklilik bir hayal olmaktan çıkıyor. Özellikle çalışmayan ev kadınlarını kapsayan ve emekli olmalarını sağlayan çeşitli uygulamalar hakkındaki bilgiler haberin devamında yer alıyor.

Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yaşayan vatandaşların emekli olmaları için prim ödemeleri, gereken gün sayasını tamamlamaları ve kanunda yazan emeklilik yaşını doldurması gerekmektedir. Bu noktada çalışmayan kadınlar için prim ödemeleri İsteğe Bağlı Ödemeler kapsamında yapılabilmektedir. Kendi belirledikleri bir tutarı her ay SGK’ ya yatırarak daha sonra diğer şartları sağlayarak emekli aylığı alabilmektedir.

Özellikle bu imkândan yararlanmak isteyen ev kadınlarının Türkiye sınırları içerisinde yaşıyor olmaları, normal sigortalı bir işte çalışmamış olmak ya da 30 günden az çalışmak, yarı zamanlı çalışmış olmaları gerekmektedir. Ayrıca daha önce sigortadan emekli aylığı almamış ve aylık bağlanmamış olmak şartı ile birlikte yararlanmak için 18 yaşından büyük olmaları gerekmektedir.

Yukarıda yer alan şartları sağlayan ev kadınları, primlerini kendileri yatırmak sureti ile emeklilik yaşı dahil diğer şartları da sağladığından emekli olabilmekte ve de 2019 yılı tutarları ile en az 818 ve en yüksek ise 6.140 TL’ye kadar bir emeklilik aylığına sahip olabilmektedir. Yatırılan prime göre değişen bu imkândan çalışmayan ev hanımları yararlanabilmektedir.

Editör: TE Bilisim