İŞKUR, Toplum Yararına Program kapsamında istihdam alanında önemli çalışmalar yerine getiriyor. Bu kapsamda Eylül 2018’de yaklaşık 800 bin kişilik istihdam sağlayan İŞKUR, TYP kapsamında 2019 yılında 70 bin personel için istihdam yolu açacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarda çalıştırmak üzere en az okur yazar seviyesinde başvuruların alındığı Toplum Yararına Program kapsamında alımlara devam eden İŞKUR, 2019 yılında da istihdam alanında önemli bir açığı kapatacak. İŞKUR, noter kurası ile binlerce geçici işçinin iş sahibi olmasını sağlayacak.

HANGİ KURUMLAR TYP KAPSAMINDA PERSONEL ALIMI YAPIYOR?

TYP kapsamında 2018 ve önceki yıllarda binlerce çalışan iş imkanı bulmuş ve geçici işçi olarak kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirildi. Noter kurası ve liste yöntemiyle yapılan alımlarda en az okur yazar seviyesinde başvuruların alındığı işlerde personeller 6 ay veya benzeri sürelerle sınav şartı olmadan yerleştirildi. Bu kapsamda geçici işçilerin çalışabildikleri kurumlar ise üniversiteler, okullar, kaymakamlıklar, il özel idareleri, il müftülüklerine bağlı kurumlar, gençlik hizmetleri spor il müdürlükleri ve belediyeler ile benzeri kurum ve kuruluşlar.

TYP kapsamında ise işçiler çevre temizliği başta olmak üzere park ve bahçe düzenlemesi, ağaçlandırma, restorasyon, altyapı işleri ve güvenlik hizmetleri alanlarında görev yapabilmektedir.

TYP ALIMLARINA NASIL BAŞVURULUR?

TYP ile geçici işçi olarak çalışmak isteyen işçiler başvurularını İŞKUR üzerinden gerçekleştirebiliyor. Bu nedenle adayların öncelikle İŞKUR’a kayıtlı olmaları gerekiyor. Öte yandan adayların açık öğretim haricinde öğrenci olmaması, 18 yaşını geçmiş olması, malul, dul ve yetim aylığı almıyor olmaması gerekiyor. En az okur yazar olmak koşuluyla her vatandaş TYP kapsamında gerekli diğer şartları yerine getirdiği takdirde TYP kapsamında işlerde çalışabilmektedir.