Üniversite Sınavları

Öğrencinin Başarısını mı Gösterir ? Özellikle LYS’ye çok kez girip yüksek beklentilerine ulaşamayan gençler için çeşitli çözümler vardır.

Bu çözümler içinde benim gönlümde yatan açık öğretim fakültesidir. Baraj puanını alırım, açık öğretim fakültesine giderim; hedefim bu olup amacıma ulaştığım için başarılıyımdır. Burada eğitimimi sürdürürken kendimi geliştirir yeni çıkışlar ararım. Öte yandan, benim başarılı olduğuma kim karar verecek, bir de bu sorun var. Burada da, Başarılı ya da başarısız olduğuma benim dışımda hiç kimse karar vermeyecek, denebilmeli. Kendimi eleştirecek kişi benim, sorumluluk da, getirileri ve götürüleri de bana ait; üzülecek ya da sevinecek olan benim. Benim dışımdakiler, başarılı ya da başarısız olduğum hakkında yorum yapmamalı.

Çünkü benim ne hissettiğim önemli. Çok başarılı gibi göründüğüm durumlarda aslında başarılı olmayabileceğim gibi, çok başarısız olduğum durumlarda da, kendimi aştığımı biliyorsam eğer, amacıma ulaşmışım demektir. Görüldüğü gibi, başarıyı ölçecek bir hakem kurulu oluşturulamaz.

Bu bir yarışma değil; bir jüri, puanlama falan yok bu işte. Şimdilerde jürilerin insanların yaptıklarına göre puan verdikleri yarışmalar çok popüler. İp üstünde yürüme konusunda hiçbir deneyimi olmayan arkadaşımın beş metrelik ipin ilk iki metresini yürüdükten sonra düşmesi, bana göre başarıdır. Ve onun başarılı ya da başarısız olduğunu orada oturan ve uzaktan bu işe bakan insanlar kararlaştıramaz.

Editör: TE Bilisim