Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı birimlerde polis olmak isteyen yüzbinlerce polis adayının girdiği sınavlardan bir tanesi de fiziki yeterlilik sınavı olmakta. Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yürütülen sınavlardan başarılı olmak isteyen adaylar fiziki yeterlilik sınavı parkur puanı sistemini merak etmekteler. Yine fiziki sınavda gerçekleşen parkur talimatlarında hangi aşamalarından geçmek gerekmektedir.

PMYO SINAV PARKURU;

2018 yılı PMYO giriş sınavı fiziksel yeterlilik sınav talimatlarına ve parkura göre bay ve bayan polis alımlarında ön başvuruları kabul edilen adayların gireceği sınavlarda parkurdan geçmek önemli bir aşamalardan bir tanesi, adaylar parkur sınavını başarılı ile geçebilmek için uzun bir çalışma yürütmekteler. Parkur 29 metre uzunluğunda ve 7 istasyondan oluşmakta. Toplamda 72 metre parkurda başlangıç aşamasında fotoselden geçerek süre ölçerin başlaması sağlanır. Başlama fotoseli ile bitiş fotoseli arasında genişlik olarak 3 metre bulunur.

Adayların başlangıçta parkuru tanımaları için gruplar halinde tanıtım olur. Sınava alınacak adayın isminin okunmasının ardından yüksek sesle komisyona karşı adını ve soyadını ve nüfusa bağlı olduğu ili söyleyerek kendini tanıtır. İkinci aşamada kameraya dönerek yeniden kendini tanıtır. Başlama çizgisinde bulunan aday hazır komutu ile hazırlanır, başla komutu ile birlikte başlar. Süresi fotoselle otomatik olarak başlar.

7 İSTASYON;

Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yürütülen ve zamana karşı yapılan sınavda eş zamanlı video kaydı yapılır. İlk istasyonda Jimnastik tahtası üzerinde çift ayakla 5 sıçrama yapması gerekir. Eksik olduğunda ise eksik sayısı kadar 2 saniye ceza eklenecektir.

İkinci istasyonda lastik içerinden geçmek gereklidir. Altı adet lastik içerinde basarak hızla kat etmek zorundadır. Lastiklere basamaz ya da ihlal ederse ceza saniye eklenecektir.

Üçüncü istasyonda ağırlık taşıma istasyonudur. Erkek adaylar iki torbada toplam 30 kilo, bayan adaylar 10 kilodan toplam 20 kilo ağırlık torbası kullanılır. Adaylar iki ağırlık torbasını sağ ve sol ele alarak, iki huni dışından geçiş yaparak aynı yere bırakacaktır.

Dördüncü istasyon ise sağlık topu dokunma istasyonuna gelen aday üçüncü istasyondan gelerek uzak olan topa, daha sonra yakın olan topa dokunur sonra diğer uzak olan topa dokunarak diğer istasyona geçer.

Beşinci istasyon ise takla istasyonudur. Adaylar dubanın dışından gelerek minder üzerinden takla hareketini yaparak geçiş yapar.

Altıncı istasyonda ise 6 adet salom çubuğunu dışından geçerek dolaşarak tamamlamak gerekmektedir. Yedinci etapta 4 adet engel üstten-alttan, üstten alttan olmak üzere geçmek gerekmektedir. Adayın diğer istasyonları için aşağıdaki videodan izleyebilirler. Ayrıca uyulması gereken kurallar için tanıtım videosundaki ve Polis Akademisi Başkanlığından açıklanacak olan resmi fiziki parkur kurallarını dikkate almaları adayların mağduriyet yaşamamaları için önemli olmaktadır.

İŞİN OLSA/ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim