Nasıl Özgeçmiş (CV ) Hazırlanır

Özgeçmiş hazırlamak bir iş bulmanın ilk yolu. Peki özgeçmiş hazırlamak size nasıl bir fayda sağlıyor? Özgeçmiş nasıl hazırlanır? Özgeçmişinizde neler yazmalı... iş bulma konusunda her zaman sizin yanınızda olan sitemizin bu yazısında özgeçmiş nasıl hazırlanır sorusunun cevabını veriyoruz… Özgeçmiş ne işe yarar? İlk olarak özgeçmiş nedir? Bir kişinin eğitim ve mesleki geçmişinin yer aldığı ve iş başvuruları için hazırlanmış kişinin yaşantını anlatan taslağa özgeçmiş veya CV adı verilmektedir. Özgeçmiş kişisel bilgilerinizi mümkün olan en iyi şekilde sunmaya çalışır. Başka bir anlamda özgeçmişiniz kendinizi işverenlere pazarlamanızı sağlayan bir araçtır çünkü yeteneklerinizi, becerilerinizi, niteliklerinizi ve deneyimlerinizi bir şekilde işverenlere satmanız gerekmektedir.

İyi Bir Özgeçmişte neler olmalı? Kişisel bilgiler: Kişisel bilgiler bölümünde adınız, soyadınız, doğum tarihinizi, adresiniz, sizinle iletişim kurulabilmesi için telefon numaranızı ve e-posta adresinizi yazmanız gereklidir. Bilgilerinizi mutlaka doğru ve eksiksiz yazın. Eğitim ve nitelikler: Mezun olduğunuz okullar ve mezuniyet derecelerinizin yer alması gereken bölüm burasıdır. Bu bölümde aynı zamanda katıldığınız seminer, kurs ve aldığınız sertifikaları yazabilirsiniz.

Deneyimleriniz: Deneyimlerinizin yer aldığı bölüm, CV’nizin en önemli bölümüdür. İşverenler kariyer hayatınız boyunca hangi aşamalardan geçtiğinize dikkat ederler. İş tecrübelerinizi yazarken şunları göz önünde bulundurun: -İlk önce hangi tarihler arasında nerede ve hangi pozisyonda çalıştığınızı doğru bir şekilde yazın. -Mutlaka iş tanımı yapın. Çalıştığınız pozisyonda neler yaptığınızı anlatın. Nasıl bir ortamda ve kaç kişi ile birlikte çalıştığınızı mutlaka ekleyin. -O işte ne kadar yetenekli olduğunuzu anlatın. Eski çalıştığım yerde şunu başardım gibi doğru olan şeyler yazın. İlgi alanları ve başarılar: Özgeçmişinizin bu kısmını kısa ve amacına uygun olarak hazırlayın. Bu bölüme yazabileceğiniz bazı şeyler; -İlgi alanlarınıza değişik alanlardan hobilerinizi ekleyin. Mesela sadece spor çeşitlerinden bahsetmek yerine, yaratıcılığınızı kullandığınız hobi alanlarından da söz edin. -Arkadaşlarımla sohbet etmek gibi klişe ve eski cümleleri yazmayın. -Tek başınıza yapılacak hobilerden çok bahsetmeyin.

Beceriksiz ve pasif görünmeyi istemezsiniz değil mi? Mesela televizyon izlemek ve pul koleksiyonu yapmak gibi. -Kendinizi öne çıkarmak için sıra dışı hobilerinizden yardım alabilirsiniz. Bunlara örnek olarak dağa tırmanma ya da rafting gösterilebilir. Bunlar sizin kendinize olan özgüveninizin yüksekliğinin kanıtıdır. -Herhangi bir ekipte liderseniz bundan da söz etmelisiniz. Bir spor takımı ya da başka bir kulüp olabilir. Beceriler: Yabancı dil bilginizi burada konuşturabilirsiniz. Bildiğiniz yabancı dillerin konuşma, okuma ve yazma derecelerini ayrı ayrı olacak şekilde yazın. Aynı zamanda kullanabildiğiniz bilgisayar programları ve dereceleri de bu bölüme yazın. Referanslar: Sizi tanıyan ve iş verene sizin hakkınızda bilgi verecek kişileri bu alana yazın. Referanslar da öz geçmiş için önemli bir bölümdür. İşverenler sizi teyit etmek isteyecektir. Aile üyeleri referans kısmına girmez.

Editör: TE Bilisim