Hastanelerde veya diğer sağlık kurumlarında MR, tomografi, röntgen gibi ilgili ekipmanlardan yararlanarak tahliller yapan kişiler laboranttır. Uzmanlar aracılı ile numune örneklerini almak laboratuvar ekipmanları sayesinde çeşitli testler yapmak ve bunun sonucunda ilgili alanlara göndermek gibi görevlere sahiptir.

Laborant Görevleri Nelerdir? Ne İşe Yarar?

  • Laborantların ilk olarak görevleri bütün sağlık güvenlik kurallarına uyum göstererek laboratuvarları en etkili biçimde kullanmaktır. Aşağıda ise laborantların ne iş yaptıkları belirtilmiştir;
  • Doktorların rahatsız olan hastalara teşhis konulmasına yardım etmek tedavilerinde de yardımcı olmaktır.
  • Kan, toksit, doku gibi maddelerin örneklerini alarak bu örnekler üzerinde çalışma yaparak incelemek ve etiketlemek.
  • Yapılan test sonuçlarını almak ve bunları raporlayarak ilgili kurumlara iletmek.
  • PH metre gibi standart sayabileceğimiz laboratuvar ekipmanlarının doğru ve düzgün çalışması için bakımlarını yürütmek ve takip etmek.

Laborant Nasıl Olunur?

Laborant olabilmek için en az sağlık meslek liseleri veya buna denk ilgili okullardan mezun olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra ülkemiz de görev yürüten laborantlar en az iki senelik laborant ve sağlık bölümlerini okuyarak mezun olan bireylerdir. Laborant olmak için 4 yıllık bölümlerde mevcuttur. Laborant olmak için gerekli şartlar ise belirtmiş olduğumuz kurumlardan mezuniyet şartının yanı sıra kapalı ortamlarda uzun süre çalışabilen teknik rapor hazırlama tecrübesi olan ekip çalışmalarına yatkın gerekli ekipmanları kullanacak el yatkınlığı olan kimseler olmalıdırlar.